Οικονομία

Το 1% των ανθρώπων θα έχει πιο πολλά απ' ότι το 99%

Σύντομα το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει το περισσότερα απ' όσα έχει μαζί όλο το υπόλοιπο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού! Και μάλιστα η  μερίδα του λέοντος θα ανήκει στο πλουσιότερο 0.1%!

Αυτά είναι τα αποκαλυπτικά συμπεράσματα της γνωστής μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, που έχει μελετήσει την διασπορά του πλούτου σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το "σύντομα" αναφέρεται στο 2016. Καθώς η τάση τα τελευταία χρόνια είναι... ανοδική για το πλουσιότερο 1% και καθοδική για όλους τους υπόλοιπους, βρισκόμαστε ήδη στο σημείο όπου το 1% έχει σχεδόν όσα το 99%. Και σε έναν χρόνο θα έχει περισσότερα!

Βεβαίως υπεύθυνη για αυτό το χάλι, είναι η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών (γνωστές και ως "μεταρρυθμίσεις") σε όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνά οι πλούσιοι να γίνονται πολύ πλουσιότεροι και οι φτωχοί πολύ φτωχότεροι.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε από την Oxfam ως πρελούδιο των εργασιών του οικονομικού φόρουμ του Νταβός (21-24 Ιανουαρίου) απευθύνοντας έκκληση για την «επαναδιατύπωση των κανόνων»ώστε να διορθωθούν οι κολοσσιαίες ανισότητες.

Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής οργάνωσης, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016. «Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με την Oxfam.

Η οργάνωση, η διευθύντρια της οποίας, η Γουίνι Μπιανγίμα, θα συμπροεδρεύει του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, ζητεί την «οργάνωση εντός του έτους παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τις χρηματοπιστωτικές-φορολογικές υποθέσεις, ώστε "να ξαναγραφτούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κανόνες».

«Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες», δήλωσε η Γουίνι Μπιανγίμα, για την οποία '΄το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς» και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας». Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, με την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, με την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και με την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Σχόλια