default-image

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Στηρίζουμε τους δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου

Οικονομία
Ε.Π.Κ.Κρήτης: Στηρίζουμε τους δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενόψει της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου, έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ, για τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα 65.000 δανειολήπτες, με δάνεια σε ελβετικά φράγκα, να υφίστανται δραματική αύξηση του χρέους τους, επί πλέον, η ισοτιμία μπορεί να κυμαίνεται ελεύθερα, με αποτέλεσμα ήδη η ισοτιμία ευρώ - φράγκου να έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αυτή η συναλλαγματική ισορροπία στο 1 προς 1 αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο, προς αποπληρωμή των δανείων σε ελβετικό φράγκο αυξάνεται κατά 15% με περαιτέρω συνέπεια σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ανακοινώνει ότι οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου θα έχουν τη στήριξη της (συμβουλευτικά και νομικά) ώστε να προσφύγουν δικαστικά κατά της δανείστριας τράπεζας με αίτημα την αποπληρωμή του δανείου τους στην συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά τον χρόνο λήψεως του δανείου και όχι με βάση τον όρο αποπληρωμής αυτού στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, όπως ήδη δικαστικές αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων ορίζουν.

Το θέμα των δανείων σε ελβετικό δάνειο, απασχολεί πολλούς δανειολήπτες, που όταν υπέγραφαν σύμβαση με την Τράπεζα, η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή για αυτούς, σήμερα επιβαρύνονται με την πληρωμή της συναλλαγματικής διαφοράς, η οποία όμως δεν αποτελεί πραγματική οφειλή από επιστροφή κεφαλαίου δανείου.

Τα ελληνικά δικαστήρια, έχουν κρίνει επί του ζητήματος ως καταχρηστικούς και άκυρους τους όρους των δανειακών συμβάσεων, με τους οποίους οι οφειλέτες υποχρεούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προς την Τράπεζα με βάσει την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος και όχι την ημέρα καταβολής.

Ειδικότερα με δύο αποφάσεις του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, έκρινε ότι οι καταβολές που πραγματοποιούν οι οφειλέτες σε ευρώ, θα πρέπει να υπολογίζονται από την Τράπεζα, σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου. Σημειώνεται ότι, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρεί απαραίτητη την τοποθέτηση όλων των υποψήφιων βουλευτών, επί του προκύψαντος θέματος και την δέσμευση αυτών για νομοθετική ρύθμιση από την μέλλουσα Βουλή.

Για ενημέρωση, κάθε δανειζόμενος σε Ελβετικό Φράγκο, μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στην Διεύθυνση, Πλατ. 1866 Χανιά, και Λακέρδας 11 Ιεράπετρα, έχοντας μαζί του τη σύμβαση με την Τράπεζα, μπορεί δε ακόμα να τηλεφωνεί στα τηλ.: 2821092306, 2821092666 και 2842020140.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News