default-image

Πληρώνονται οι αμπελουργοί για τον περονόσπορο

Κρήτη
Πληρώνονται οι αμπελουργοί για τον περονόσπορο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η δεύτερη πληρωμή των αποζημιώσεων των αμπελουργών για τον περονόσπορο του... 2011, όπως αναφέρουν οι άνωθεν διαβεβαιώσεις που μας μετέφερε χθες ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης. Μεταφέροντάς μας τις απαντήσεις που έχει πάρει η ΟΑΣΝΗ από την Αθήνα, τόνισε ότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί στο σύνολό τους. Έχει γίνει όμως μια πρώτη πληρωμή. Και προφανώς γι' αυτόν το λόγο οι αμπελουργοί στην ύπαιθρο λένε ότι δε βλέπουν χρήματα!

Πιο αναλυτικά, κ. Καμπιτάκης θέλει να ενημερώσει τον κόσμο που ενδιαφέρεται και περιμένει ότι «για τον περονόσπορο έχει γίνει μια πληρωμή τέλος του χρόνου. Και από το νομό Ηρακλείου ήταν συμπληρωμένες, φτιαγμένες, 278 δηλώσεις. Αυτοί ήταν όσοι καταχωρίστηκαν στο σύστημα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Από τότε και μετά, ξαναξεκίνησαν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και φτιάχνουν δηλώσεις έχοντας τελειώσει και τις διαδικασίες για τις ζημιές των αμπελιών το 2014 και θα γίνει άλλη μια πληρωμή τώρα μέσα στον Ιανουάριο. Αφού γίνει και αυτή η πληρωμή, η διαδικασία θα συνεχιστεί και θα γίνει και η τρίτη πληρωμή μέσα στο Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μιχάλη Καμπιτάκη, κατά την τρίτη πληρωμή θα είναι πλέον πληρωμένοι οι παραγωγοί σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 80%. Τώρα, ο συνδικαλιστής διευκρινίζει ότι αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον περονόσπορο είχαν κάνει γύρω στους 10.700 παραγωγούς, αλλά δεν είχαν δικαιωθεί όλοι από τον ΕΛΓΑ για να ενταχθούν κι αυτοί στα ΠΣΕΑ. Το πόσοι δικαιώθηκαν και θα πάρουν χρήματα, αυτό απομένει να φανεί στην πράξη.

«Ταυτόχρονα με τον έλεγχο γίνεται και η πληρωμή. Ο ΕΛΓΑ ελέγχει τα στοιχεία του κάθε παραγωγού από τη δήλωση που έχει κάνει στη Διεύθυνση Γεωργίας. Και κοιτάζει αν έχει κάνει σωστά τη δήλωσή του, αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή όχι κ.λπ. Ελέγχει όλα αυτά και αν είναι τα στοιχεία σωστά, του δίνει το πράσινο φως για να πληρωθεί την αποζημίωσή του. Μπορεί για παράδειγμα ένας παραγωγός να έχει δηλωμένα 10 στρέμματα και να βρεθούν τα 5 νόμιμα. Ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για τα πέντε».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News