Οικονομία

Ένα ενδεχόμενο Grexit είναι απίθανο λέει η Rothschild

Στη δημοσιότητα δόθηκε η μακροοικονομική ανάλυση της Edmond de Rothschild, στην οποία εκφράζεται η άποψη ότι ένα ενδεχόμενο Grexit είναι απίθανο. 

Όπως αναφέρεται, δεν θα πρέπει να συνδέεται το ρίσκο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα και της εξόδου από την ευρωζώνη. Ενώ μια στάση πληρωμών είναι σχετικά διαχειρίσιμη, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να εξαπολύσει την χειρότερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία.


«Η Ελλάδα σωστά πιστεύει ότι δεν πρέπει να πληρώσει μέρος του χρέους της. Ήδη το έκανε αυτό το 2012 με το PSI αλλά ο λόγος που έχει διαμορφωθεί μεταξύ χρέους και ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 179%, ποσοστό που το καθιστά μη βιώσιμο. Η Merkel το ξέρει αυτό πολύ καλά. Επομένως οι απειλές της για Grexit είναι κούφιες και παραπέμπουν περισσότερο σε πολιτική δήλωση παρά σε οικονομική διαπίστωση. Ορισμένοι το έχουν ξεχάσει, αλλά ο λόγος που δεν οργανώθηκε μια ελληνική χρεοκοπία το 2010, ήταν για να σωθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως οι γερμανικές). Έκτοτε, έχουν μειώσει τις θέσεις τους χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημιές».


Η Rothschild συνεχίζει στην ανάλυσή της αναφερόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους γίνεται πολιτικό με την πρόταση που καταθέτει το κόμμα για στάση πληρωμών του χρέους σε ποσοστό μεταξύ 60%-120% του επίσημου τομέα, την ώρα που αυτό βρίσκεται πλέον κυρίως σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στο ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στα μνημόνια και τις απαιτήσεις της τρόικας, η Rothschild σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι δανειστές. Αλλά πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι οι απαιτήσεις ήταν αδικαιολόγητα σκληρές. Η οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε τα τελευταία χρόνια από την τρόικα, δεν ήταν δώρο: ήταν μια σειρά δανείών που έχουν προστεθεί στο φορτίο χρέους της Ελλάδας».«Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όπως και η κατάρρευση της Lehman Brothers, θα προκαλούσε ένα ισχυρό πλήγμα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Για αυτό, με κίνδυνο να φανούμε θρασείς, θεωρούμε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν πρόκειται να συμβεί».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση 

Σχόλια