Οικονομία

Τι προσδοκούν οι αγρότες από τις κάλπες

Το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και η μεγάλη "ψαλίδα" των τιμών παραγωγού και καταναλωτή αποτελούν τα δύο βασικότερα θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, όποια και αν είναι αυτή, προκειμένου να εφαρμόσει μια αγροτική πολιτική που θα δίνει προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει παρακάτω τις προσδοκίες των ανθρώπων της υπαίθρου, που καλούν όποιον πάρει στα χέρια του την "καυτή πατάτα" της εξουσίας να ξεχάσει όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και να λειτουργήσει με βασικό γνώμονα ότι για να σωθεί η Ελλάδα και να μην πεινάσει ο λαός της, θα πρέπει το κράτος να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την παραγωγική διαδικασία των αγαθών της γης και της ζωικής παραγωγής!

Οι εκλογές στη χώρα μας βρίσκουν τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν φτάσει σε απόγνωση, μετά από μια πολυετή συρρίκνωση του εισοδήματός τους, αλλά και λόγω των συνεχόμενων ζημιών στις περισσότερες καλλιέργειες από θεομηνίες που διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι και σήμερα.

Τι λένε

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες σχετικές απόψεις, που αποτελούν μηνύματα προς τα κόμματα εξουσίας, τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Όπως τονίζει ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει έμπρακτα το επίπεδο συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ και τι θέλει από την αγροτική πολιτική να απορροφήσει. Θέλει να απορροφήσει κομμάτι της ανεργίας; Θέλει να έχει κομμάτι οικονομικής συμμετοχής; Θέλει να πάρει κομμάτι μόνο εκλογικό και ψηφοθηρικό; Εμείς θέλουμε οπωσδήποτε να επιβιώσει η αγροτική παραγωγή, καθώς είμαστε αγροτική χώρα κατά μεγάλη πλειοψηφία. Έχουμε και ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής και του κατακερματισμού του γεωργικού κλήρου και χρειαζόμαστε σχέδιο αγροτικής πολιτικής».

Ο κ. Φραγκιαδάκης κάνει λόγο για μια αγροτική διπλωματία. «Θέλουμε ένα σχεδιασμό, που οι νέοι, οι οποίοι μπαίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια στη γεωργία κατά αρκετές χιλιάδες, να μην αφήνονται να αυτοσχεδιάζουν μόνοι και αβοήθητοι, αλλά να βρίσκουν ένα αποκούμπι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που να τους λέει "σε βοηθώ γι' αυτό, γιατί έχω στόχο αυτό"».

Οι νέοι

Η "Ν.Κ." απευθύνθηκε όμως και σε ένα νέο αγρότη από τις Αρχάνες, τον Στάθη Καφετζογιαννάκη, ο οποίος μας είπε: «Όπως έγινε τώρα με τους νέους αγρότες, που δόθηκαν κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ από το σχετικό πρόγραμμα, έτσι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη των νέων ανθρώπων για να μπορούν να ασχολούνται με τη γη. Εξάλλου, πολύ σημαντικό είναι το χαμηλό ΦΠΑ για τους αγρότες, αλλά και να μην προχωρήσει η σκληρή φορολόγησή τους μέσα από τα βιβλία εσόδων και εξόδων. Όμως έχει πολλές παραμέτρους, γι' αυτό που πρέπει να φροντίσει η νέα κυβέρνηση να μπορεί ο αγρότης να ανταπεξέλθει».

Ο κ. Καφετζογιαννάκης τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό και απαγορευτικό στην Ελλάδα. «Και θα πρέπει να πούμε ότι το βιβλίο εσόδων-εξόδων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι αγρότες δεν το έχουν καταλάβει, γιατί τώρα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Ο κόσμος θα το καταλάβει όταν θα αρχίσει να κάνει τις φορολογικές δηλώσεις».

Διατροφική αλυσίδα

Αντί να στηρίζει τη διατροφική αλυσίδα, η νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική, όπως έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης, προβλέπει μεγαλύτερη στήριξη στην υπόλοιπη Ελλάδα σε καλλιέργειες που δεν αποτελούν βασικά είδη διατροφής του λαού μας. Έτσι, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, όπως θεωρούν οι πάντες, να αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με τη νέα ΚΑΠ, που φαίνεται πως "χαντακώνει" προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα αμπέλια, αλλά δεν είναι καθόλου ευνοϊκή και για την κτηνοτροφία μας.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 25 Ιανουαρίου είναι αν θέλει αγρότες και κτηνοτρόφους, αν θέλει ενίσχυση της διατροφικής αλυσίδας και επάρκειας του λαού μας, ενώ έχει μεγάλη σημασία και για τη μελλοντική ανεξαρτησία της Ελλάδας το να καταφέρουμε ως χώρα να παράγουμε τα περισσότερα προϊόντα από αυτά που καταναλώνουμε, μειώνοντας όσο γίνεται πιο πολύ την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα.

Βέβαια, τεράστιο είναι το κεφάλαιο της διάσωσης και της επέκτασης των ντόπιων παραδοσιακών μας ποικιλιών και των παραδοσιακών φυλών ζώων μέσα από την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.

Διαγραφή χρεών

Διαχρονικό ζήτημα από το 2004 παραμένει η διαγραφή των αγροτικών χρεών της παλιάς ΑΤΕ. Ο νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή άφησε δύο μεγάλες κατηγορίες - την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τους Αλληλόχρεους Λογαριασμούς - έξω από τη ρύθμιση των πανωτοκιών, που προβλέπει ότι ένας που πήρε ένα ευρώ και έχει πληρώσει δύο προς την τράπεζα, έχει "καθαρίσει". Κι ενώ πάρα πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι είχαν καταβάλλει πολλές φορές πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, η Ν.Δ. τότε τους έβγαλε έξω από τη ρύθμιση επειδή τους ενέταξε στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά δικαστήρια, χωρίς να υπάρχει καμία τελεσίδικη απόφαση από τον Άρειο Πάγο.

Ακόμα και πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει εντολές να συμπεριληφθεί η σχετική απόφαση για τα παλιά χρέη της ΑΤΕ στο νομοσχέδιο για τα χρέη του Δημοσίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν πήρε το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης.

Επομένως, η νέα κυβέρνηση καλείται να απαλλάξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από το "βραχνά" των παλιών χρεών, εξαιτίας των οποίων μάλιστα έχουν βεβαιωθεί πολλές οφειλές τους στις κατά τόπους ΔΟΥ, και να τους βοηθήσουν έτσι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να παράγουν προϊόντα.

Τυποποίηση ελαιολάδου

Η υπόθεση του κρητικού ελαιολάδου, που φέτος θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερες τιμές αν δεν έφευγε χύμα προς την Ιταλία και την Ισπανία, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης στήριξης από το κράτος της τυποποίησης και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων. Αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, έχει τεράστια σημασία τα προϊόντα να διακινούνται σε συσκευασίες και επώνυμα, για λόγους όχι μόνο της ποιοτικής τους ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ασφάλειας προς τον καταναλωτή, από άποψη υπολειμματικότητας σε φυτοφάρμακα.

Το κράτος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, αρκεί και οι παραγωγοί μέσα από συλλογικούς φορείς να δείξουν σχετικό ενδιαφέρον και ζήλο για βήματα που θα πηγαίνουν μπροστά την παραγωγική διαδικασία των αγροτικών προϊόντων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια