default-image

Περίμεναν πώς και πώς την εξισωτική και πήραν τα μισά

Κρήτη
Περίμεναν πώς και πώς την εξισωτική και πήραν τα μισά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο της Ενιαίας Ενίσχυσης, δηλαδή τη... "σφαγή των δικαιούχων παραγωγών", ακολούθησε και το πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης, που πληρώθηκαν λιγότεροι από τους μισούς δικαιούχους και όσοι πληρώθηκαν τα έλαβαν λειψά, όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο αγροτοκτηνοτρόφος και στέλεχος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος.

«Εγώ πιστεύω ότι, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει, βρήκε διάφορα τεχνάσματα για να δώσει ό,τι δώσει και τα υπόλοιπα να τα βάζει σταδιακά», σύμφωνα με τον κ. Σμπώκο, που κάνει λόγο για μεγάλη αγανάκτηση των δικαιούχων, κυρίως των κτηνοτρόφων, που περίμεναν να πληρωθούν την εξισωτική από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και τελικά απογοητεύτηκαν!

Όπως λέει ο ίδιος, η αγανάκτηση είναι τεράστια, καθώς ο κόσμος περίμενε από μέρα σε μέρα να πληρωθεί την Εξισωτική Αποζημίωση, αλλά πιστώθηκε τελικά μόλις το 50% του προγράμματος για το 2014 αργά το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου. Και σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει το σύστημα ξανά, για να δέχεται τις ενστάσεις όσων παραγωγών δηλώνουν ότι αδικήθηκαν...

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε 53.956 δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή γίνεται 8 μήνες νωρίτερα από τις πληρωμές Εξισωτικής Αποζημίωσης των προηγούμενων ετών και για το λόγο αυτό το ΥΠΑΑΤ είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 126 εκατ. ευρώ, που καλύπτει τις πληρωμές όλων των δικαιούχων. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων (που αγγίζει τις 47.000) δεν έχει τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η πληρωμή τους. Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων που τα δικαιολογητικά τους δεν εμφανίζουν προβλήματα, μέχρι οι υπόλοιποι δικαιούχοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή προκαταβολής Ε.Α. 2014. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναμένει τις επόμενες ημέρες τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, ώστε να ακολουθήσει και επόμενη συμπληρωματική πληρωμή με βάση τις πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί».

«Μας εμπαίζουν»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Σμπώκος λέει ότι «συνήθως πληρώνονται γύρω στους 80.000 δικαιούχοι. Αλλά τώρα πληρώθηκαν γύρω στους μισούς. Και το θέμα είναι ότι και αυτοί που πληρώθηκαν, πληρώθηκαν λειψά γιατί υπάρχει μείωση της επιλεξιμότητας και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή οι παραγωγοί είχαν δηλώσει κάποια στρέμματα πέρυσι και μπήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τους μηδένισε τα στρέμματα λόγω της μείωσης των βοσκοτόπων, λόγω των δασικών κ.ά. Υπάρχει παραγωγός που έχει δηλώσει, για παράδειγμα, καθαρά στρέμματα το Μάιο για ενεργοποίηση 400 και 500, και τώρα, με τη μείωση της επιλεξιμότητας των στρεμμάτων, του τα κατέβασαν στα 100 στρέμματα».

Ο Βασίλης Σμπώκος εκτιμά ότι στην πραγματικότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει. «Η πληρωμή για να είναι εντάξει χρειάζεται περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα δεν υπήρχαν. Έβαλε το 75% της Εξισωτικής. Και τώρα λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι προοδευτικά θα πληρώσει και τα υπόλοιπα», καταλήγει ο κ. Σμπώκος.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News