default-image

Καλά και κακά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς

Κρήτη
Καλά και κακά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτσέζικο ντους εν μέσω... παγωνιάς και αφραγκίας προσφέρουν στους παραγωγούς οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο. Αυτό υποστηρίζει προς τη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, ο οποίος καταγγέλλει τον ΟΠΕΚΕΠΕ του Ηρακλείου ότι, ενώ αυτός είναι ο υπεύθυνος για τις περικοπές των επιδοτήσεων, όσους παραγωγούς προσφεύγουν στα γραφεία του και ζητούν ενημέρωση τούς στέλνει στα γραφεία της ΕΑΣΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 11 το πρωί, με πρώτο θέμα τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου, πραγματοποιεί την πρώτη της συνεδρίαση για το 2015 η διοίκηση της ΕΑΣΗ, που λειτουργεί πλέον ως Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη!

Πάνω από 4.500 είναι μόνο στο νομό Ηρακλείου οι παραγωγοί που είδαν τις επιδοτήσεις τους πετσοκομμένες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου (που έχει την πολιτική ευθύνη και δίνει τις εντολές) και της κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού στην Αθήνα, με τη συνεργασία πάντα των κατά τόπους διοικήσεων του περίφημου ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ θεωρεί μέγα λάθος να γίνεται αναφορά στους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι απλώς εκτελούν άνωθεν εντολές υπουργού, διοικητού και προϊσταμένων.

«Ως εδώ»

«Δεν πάει άλλο. Ως εδώ. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους όλοι αυτοί οι κύριοι», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της ΑΕΣ Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) Ανδρέας Στρατάκης.

«Αυτές τις μέρες γίνεται χαμός. Πηγαίνουν οι άνθρωποι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να τους ενημερώσει, τους διώχνει και τους λέει να έρθουν στην Ένωση. Μα, εμείς τι μπορούμε να τους κάνουμε; Το σύστημα είναι κλειστό. Και οι μειώσεις των επιδοτήσεών τους έγιναν από την κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ», λέει ο συνεταιριστής, ο οποίος για το ίδιο θέμα μίλησε και τη Δευτέρα στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

Στο μεταξύ, τα ποσοστά που κόπηκαν κατά την πληρωμή της δεύτερης δόσης - σύμφωνα με δεσμεύσεις υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων του υπουργείου στην Αθήνα - θα μπουν στα βιβλιάρια των δικαιούχων γύρω στις 15 με 18 Ιανουαρίου, δηλαδή... σχεδόν στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου (!).

Άνοδος τιμών

Καλά εξακολουθούν να είναι τα νέα με τις τιμές παραγωγού του ελαιολάδου. Λίγο πριν κλείσει το 2014 το λάδι είχε "τσιμπήσει" γύρω στα 5 με 10 λεπτά το κιλό. Φαίνεται πως αυτές οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο παραμένουν και με την έναρξη της νέας χρονιάς. Έτσι μας είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σήμερα, στις 11 το πρωί, η διοίκηση της συνεταιριστικής εταιρείας, αρχίζοντας με το ελαιόλαδο, να αποφασίσει αύξηση της τιμής παραγωγού.

Σήμερα η τιμή της ΕΑΣΗ είναι 2,80 ευρώ το κιλό. Και δεν αποκλείεται να αυξηθεί και στα 3 ευρώ το κιλό, κάτι όμως που δεν μπορούσε χθες να πει ο κ. Στρατάκης. «Είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε, αν όχι στη συνεδρίαση αυτή, μέσα στις επόμενες μέρες», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News