Οικονομία

Grexit = Lehman Brothers... στο τετράγωνο!

Τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κάποιοι (λίγοι) οικονομικοί αναλυτές (πάλι Ευρωπαίοι) προσπαθού να μας πείσουν ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δε θα έβλαπτε καθόλου τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (υπονοώντας ουσιαστικά πως η χώρα μας δεν έχει καθόλου ισχυρή διαπραγματευτική θέση).

Ωστόσο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου τις "αγορές" τις γνωρίζουν... καλύτερα, έχουν διαφορετική άποψη! Μετά τα δημοσιεύματα των Financial Times και των New York Times, και ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν όχι μόνο δε συμφωνεί, αλλά πιστεύει πως μία Grexit θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευση της Lehman Brothers «στο τετράγωνο».

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης, ο Αμερικανός οικονομολόγος προέβλεψε πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα το… «καταπιούν» και αυτό και θα κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Αν και η διατήρηση της Ευρωζώνης θα είναι δαπανηρή και δύσκολη και επίπονη για τους πολιτικούς, η διάλυσή της θα ήταν ακόμα πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η έξοδος της Ελλάδας θα πυροδοτούσε έντονη φημολογία στους επενδυτές για το ποια θα ήταν η επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει.

Πάντως, και οι άλλοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην ίδια εκδήλωση εμφανίστηκαν εξαιρετικά απαισιόδοξοι για το μέλλον του ευρώ.

«Το ευρώ είναι μία ιστορική καταστροφή», υποστήριξε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ, διευκρινίζοντας πως αυτό δε σημαίνει ότι είναι εύκολη η διάλυσή του, ενώ ο Μάρτιν Φέλντστιν παρατήρησε πως όλες οι προσπάθειες για επιστροφή της Ευρώπης στην υγιή ανάπτυξη έχουν αποτύχει. «Νομίζω πως ίσως να μην υπάρχει τέλος στην κρίση του ευρώ», σχολίασε. Ο Τζέφρι Φράνκελ, από την πλευρά του, εκτίμησε πως είναι πιθανό να επαναληφθούν οι εποχές εκτεταμένης οικονομικής ανησυχίας στη ζώνη του ευρώ, με τα spreads να εκτοξεύονται απότομα.

Σχόλια