Οικονομία

Δηλώνουν αγρότες στο Κολωνάκι για να γλιτώσουν φόρους

Μια σειρά από αστικές περιοχές όπως το Κολωνάκι από τη μια μέρα στην άλλη γέμισαν από αγρότες. Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα δεν έχει πραγματικά χαρακτηριστικά, αλλά τείνει το τελευταίο διάστημα να γίνει "θεσμός" και αυτό για να γλιτώσουν οι "αγρότες" μια σειρά από φόρους. Βρήκαν λοιπόν ότι δηλώνοντας αγρότες μπορούν να το επιτύχουν και έτσι το νέο "κόλπο" δείχνει ότι αποκτά μεγάλη έκταση.

Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων της περασμένης χρονιάς αποκάλυψε εκρηκτική αύξηση στα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα της τάξεως του 25-30%, δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο σε ένα χρόνο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται στο σύνολό του από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις είχαν «μαϊμού»εισοδήματα από καλλιέργεια ελιάς, εσπεριδοειδών και λοιπόν προϊόντων ή την εκτροφή πτηνών και χοιρινών. Ο λόγος είναι απλός. Επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφάνισαν ζημίες ή λίγα έσοδα από το κανονικό τους επάγγελμα, επιχείρησαν να... καταπολεμήσουν τα τεκμήρια και να μηδενίσουν τη φορολογική επιβάρυνση αποφασίζοντας να αυτοανακηρυχθούν αγρότες.

Με τις ζημίες, όπως αναφει η εφημερίδα, οι συγκεκριμένοι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή θα έπρεπε να πληρώσουν 26% φόρο επί των τεκμηρίων. Όμως, εμφανίζοντας εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες, θα φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή να εκμεταλλευθούν το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ.

Πλέον όμως θα γίνει έρευνα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του μητρώου των αγροτών, για να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς που εμφάνισαν ξαφνικά εισοδήματα από καλλιέργειες και εκτροφές ζώων ασκούν πράγματι τέτοια δραστηριότητα.

Σχόλια