Οικονομία

Οφειλές πάνω από 2 δισ. ευρώ στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Χρέη άνω των 2 δισ. ευρώ προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ρυθμίστηκαν κατά τις πρώτες 50 ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών, που προβλέπει τη δυνατότητα διακανονισμού των χρεών σε έως και 100 δόσεις. Η σχετική προθεσμία στο νέο σχήμα ρύθμισης λήγει στις 31/3/2015.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, το ενδιαφέρον των οφειλετών διατηρείται έντονο, αν και υπήρξε μια κάμψη τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την "Καθημερινή", που οφείλεται κυρίως στις ημέρες των εορτών και στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών και κατά δεύτερο λόγο στην πολιτική αβεβαιότητα των ημερών.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διακανονισμό χρεών προς τα Ταμεία ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ρυθμίστηκαν οφειλές συνολικού ύψους 785 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των πρώτων 50 ημερών από την εφαρμογή του νέου σχήματος ο αριθμός των οφειλετών που έσπευσε να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που παρέχει ο νέος νόμος στους οφειλέτες που προβαίνουν σε διακανονισμό οφειλών κατά τις διατάξεις του είναι μεγάλος.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 34.244 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 784.938.440,05 ευρώ.

Αναλυτικά, μέχρι και 30/12/2014 στη νέα ρύθμιση εντάχθηκαν 21.942 οφειλέτες του ΙΚΑ (μέσω του Κέντρου αλλά και των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος), οι οποίοι ρύθμισαν οφειλές ύψους 627,4 εκατ. ευρώ. Άλλοι 9.784 οφειλέτες του ΟΑΕΕ κατέθεσαν αίτηση για οφειλές ύψους 134,3 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν οι αιτήσεις και 2.472 αγροτών με χρέη 20,3 εκατ. ευρώ προς το ΟΓΑ.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, η διοίκηση του ΙΚΑ υπενθυμίζει στους οφειλέτες ότι «η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νέο σχήμα ρύθμισης λήγει στις 31/3/2015» και τους καλεί «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διακανονισμού που παρέχει ο νόμος, ώστε να επωφεληθούν των αντίστοιχων εκπτώσεων στις προσαυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και την πλήρη απαλλαγή».

Εξαιρετικά μειωμένη, ωστόσο, παραμένει η συμμετοχή των αυτοαπασχολουμένων του ΕΤΑΑ, καθώς μόλις 46 κατέθεσαν αίτηση διακανονισμού χρεών ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τα Ταμεία και κυρίως ο ΟΑΕΕ μεταφέρουν οφειλέτες του στο ΚΕΑΟ προκειμένου να "τρέξουν" οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, εάν δεν υπάρξει διακανονισμός. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Νοεμβρίου είχαν μεταφερθεί επιπλέον οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαχειρίζεται το Κέντρο να ανέρχονται πλέον σε 13,5 δισ. ευρώ.

Ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών παραμένει στα Ταμεία, κυρίως στον ΟΑΕΕ, καθώς οι οφειλές τους είναι κάτω των 5.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, διαθέτουν στοιχεία βάσει των οποίων το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση το δείχνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύει ότι η νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη για τους εμποροβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολουμένους που χρωστούν έως 15.000 ευρώ, οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση και μετά και εξαιτίας αυτής.

Αντιθέτως, οι πολλές φορολογικές υποχρεώσεις του τελευταίου μήνα του 2014 δεν επέτρεψαν στους οφειλέτες του Δημοσίου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών τους προς το Δημόσιο. Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο, κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση, δε συνεχίστηκε το Δεκέμβριο, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι το Μάρτιο του 2015 που λήγει και η προθεσμία ένταξης σε αυτήν θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που θα έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 150.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, με τις επικυρωμένες αιτήσεις να ανέρχονται στις 125.000. Το ποσό που έχουν ρυθμίσει ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του κράτους έχουν εισέλθει περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την ίδια στιγμή, οι οφειλέτες του Δημοσίου ολοένα και αυξάνονται και από τις αρχές του 2014 μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2014 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως τα δημοσιεύει η "Καθημερινή":

- Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο.

- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 72,77 δισ. ευρώ.

- Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα, τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο 11μηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 3,258 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,479 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη, δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2013 και 1,779 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 923 εκατ. ευρώ.

Σχόλια