Οικονομία

Χαρδούβελης: "Εκτός ευρωζώνης αν δεν εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας"

Την αισιοδοξία του ότι το 2015 θα υπάρξει ανοδικό γύρισμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, η δημοσιονομική εξυγίανση και ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη σημερινή πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, πρώτης του 2015.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη συνέπειας, «για να πάει μπροστά η χώρα, να μείνει στην Ευρωζώνη», λέγοντας πως «οι εταίροι μας, που μας στήριξαν και μας δάνεισαν αυτή τη δύσκολη περίοδο, απαιτούν και εμείς να ακολουθήσουμε τις υποχρεώσεις μας».

«Φωνές ανεξέλεγκτες που λένε "δε θα πληρώσω τους τόκους, δε θα κάνω το Α ή το Β" σημαίνουν ότι η αξιοπιστία μας χάνεται και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν... Ευρωζώνη και μη αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας και των ομολόγων δε συνάδουν. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Το να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι οι εταίροι μας θεωρούν ότι είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την πορεία».

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ακόμη ότι η χώρα δεν εξαρτάται μόνο από τους εταίρους-πιστωτές της, αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας εξαρτάται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δανείζεται περίπου 40 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2015 θα υπάρξει ανοδικό γύρισμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, η δημοσιονομική εξυγίανση και ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για τις επενδύσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση του θέματος του «επαγγελματία επενδυτή».

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής οικονομίας μέσω χρηματοδοτήσεων, η οποία όμως έχει προσωρινά παγώσει λόγω των συνθηκών, εκφράζοντας την ευχή ότι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς θα συνεχιστεί σύντομα.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας αναγνώρισε ότι η διενέργεια των εκλογών θέτει υπό αναθεώρηση τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι διαχειρίσιμο το κόστος από τη διενέργεια των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος εκτίμησε ότι η δυναμική της οικονομίας είναι τέτοια που θα δημιουργήσει ξανά νέες ευκαιρίες, αν και ανέφερε ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά είναι το εκλογικό περιβάλλον να γίνει τόσο έντονο ώστε να φέρει πίσω την οικονομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε μία χώρα παραγωγής από χώρα εισαγωγών και κατανάλωσης, επισήμανε ότι δεν πρέπει με τίποτα η Ελλάδα να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Σχόλια