default-image

Κάθετη πτώση στις τιμές των κηπευτικών

Κρήτη
Κάθετη πτώση στις τιμές των κηπευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεράπετρα των κηπευτικών υπό κάλυψη διέρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, καθώς η ατμομηχανή της τοπικής της οικονομίας από τις αρχές του φθινοπώρου "αγκομαχεί", αδυνατώντας να ανακτήσει τις δυνάμεις της, έχοντας ξεμείνει από ρευστό, δεδομένου ότι φέτος χάθηκε από την τοπική αγορά το χρήμα των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που κινεί τα πάντα.

Οι αγρότες που καλλιεργούν πρώιμα κηπευτικά σε θερμοκήπια υποχρεώνονται να πουλούν τα ποιοτικά τους προϊόντα σε τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.

«Από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου οι τιμές στα κηπευτικά δεν πάνε καλά. Το ρωσικό εμπάργκο, η υποκατανάλωση και ο ζεστός καιρός μέχρι προχθές ήταν στους παράγοντες που δημιουργούν την κατάσταση αυτή για το εισόδημά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μας διαβεβαίωνε ότι θα καλύψει τις όποιες οικονομικές μας απώλειες από το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, στη συνέχεια πήρε μέτρα-"ασπιρίνες" για να μας αποζημιώσει. Τώρα οφείλει να ανοίξει το ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων και να βρει ένα δίκαιο τρόπο να ενισχύσει οικονομικά τους αγρότες που πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αποφάσεις της», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει από την αρχή της περιόδου στα εξαγώγιμα κηπευτικά.

«Η κατάσταση είναι δραματική σε όλα τα επίπεδα. Η κατανάλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υποτονική. Οι αγορές ζητούν πολύ φθηνά κηπευτικά και τα βρίσκουν εύκολα γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά από τους ανταγωνιστές μας.

Όπως και οι Έλληνες καταναλωτές, έτσι και οι Ευρωπαίοι, έχουν μειώσει πάρα πολύ τις αγορές τους, κάνουν περικοπές στα πάντα, και αυτό το καταλαβαίνουμε από την πίεση που μας ασκούν οι αλυσίδες για ακόμα χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα που τους στέλνουμε», ανέφερε ο εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων κ. Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης.

«Αν συνεχιστεί έτσι αυτή η καλλιεργητική περίοδος και μέσα στο 2015, οι χρεωκοπημένοι αγρότες θα γίνουν χιλιάδες και θα εγκαταλείψουν την πρωτογενή παραγωγή γιατί δε θα μπορούν να βρουν χρήματα να ξανακαλλιεργήσουν», δήλωσε ο υπάλληλος εξαγωγικής εταιρείας κ. Ανέστης Κεφάλας.

«Μέχρι στιγμής οι παραγωγοί της Ιεράπετρας έχουν απολέσει το 28% του εισοδήματός τους, αν συγκρίνουμε τις τιμές που απολαμβάνουν φέτος με εκείνες που είχαν πέρυσι τα ίδια κηπευτικά την ίδια ακριβώς περίοδο», μας είπε ο διευθυντής της Ένωσης Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα βλέπει την κατάσταση ο φυτωριούχος-παραγωγός βιολογικών προϊόντων κ. Τάσος Αγγελάκης.

«Συνήθως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων οι τιμές στα κηπευτικά είναι χαμηλές. Πιστεύω ότι δεν έχει χαθεί τίποτε ακόμη. Έχουμε τουλάχιστον πέντε μήνες μπροστά μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι όλες οι χρονιές θα είναι καλές για τα κηπευτικά. Μέσα στο παιχνίδι είναι και οι καλές και οι μέτριες, αλλά και οι κακές», κατέληξε ο κ. Τάσος Αγγελάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News