Οικονομία

Υπάρχουν και "καλοί" καπιταλιστές... ένας, τουλάχιστον

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει δει την "κρίση" ως μια ευκαιρία να αυξήσει την κερδοφορία της σε βάρος των εργαζομένων, περικόπτοντας μισθούς και επιδόματα και εξαφανίζοντας κάθε παράλληλη παροχή πέραν του (πετσοκομμένου) μισθού.

Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, τόσο λίγες που όταν εμφανίζονται, εντυπωσιάζουν. Μία εταιρεία είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα που ξεφεύγει πραγματικά από τον κανόνα αυτόν. Πρόκειται για την καπνοβιομηχανία "Καρέλιας", που αντίθετα με όλους σχεδόν τους εργοδότες, κάθε χρόνο επιστρέφει στους εργαζόμενους ένα μέρος από την υπεραξία που παρήγαγαν και η οποία της έφερε τεράστια κέρδη.

Μάλιστα φέτος εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο από συνήθως, καθώς όχι μόνο ανακοίνωσε το σύνηθες "πακέτο" των εορτών με σημαντικές παροχές, αλλά και αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων και μάλιστα "φλατ", 100 ευρώ σε όλους όσοι παίρνουν μισθό έως 2.800 ευρώ (ναι, στην "Καρέλιας" υπάρχουν... ακόμη μισθοί πάνω από 2800 ευρώ!). Συνολικά το πακέτο των παροχών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους της ανέρχεται στο ύψος των 2.85 εκ. ευρώ, όπως τα υπολογίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας.

Φυσικά μην ...χαίρεστε: όπως γράψαμε η "Καρέλιας" είναι η μόνη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα που επιστρέφει στους εργαζόμενους ένα σημαντικό μέρος της υπεραξίας που παράγουν. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες (οι εξαιρέσεις μετρούνται... στα δάχτυλα του ενός χεριού) κάνουν... ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, το πακέτο περιλαμβάνει:

• αύξηση μισθών από 1ης Ιανουαρίου του 2015 κατά 100 ευρώ μεικτά για όλους όσοι έχουν μηνιαίο μισθό μέχρι 2.800 ευρώ

• επίδομα «γαλοπούλας» ύψους 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο

• επίδομα παρουσίας για όσους δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από την εργασία τους ύψους 800 ευρώ

• επίδομα για κάθε εργαζόμενο με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ύψους 1.300 ευρώ

• επιπλέον επίδομα ύψους 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που το παιδί του πέτυχε μέσα στο 2014 σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Ακόμη η καπνοβιομηχανία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.001 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 700 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.701 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.401 έως 1.700 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.450 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.001 ευρώ έως 1.200 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.200 ευρώ

• οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ.

• Ακόμη εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ που έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω θα λάβουν επιπλέον 750 ευρώ. Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ που έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω θα λάβουν επιπλέον 450 για κάθε ανήλικο παιδί.

Δώρα και και στην κοπή της πίτας

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στην εθιμοτυπική κοπή της πίτας, η εταιρεία «Καρέλιας» έκανε κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο. Οι ευχές που έδωσε είχαν πρακτικό αντίκρυσμα. Έτσι οι 40 τυχεροί που κέρδισαν το φλουρί έλαβαν από 800 ευρώ ο καθένας, ενώ ο υπερτυχερός εργαζόμενος της εταιρείας κέρδισε 8.500 ευρώ.

Ο Ανδρέας Καρέλιας επεσήμανε ότι η εταιρεία, παρά την πτώση των πωλήσεων, κατάφερε να έχει την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από τη μία αυξήθηκαν οι πωλήσεις των πιο κερδοφόρων σημάτων μας και μειώθηκαν οι πωλήσεις των λιγότερο κερδοφόρων σημάτων μας. Δεύτερον, οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών μας και στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου μας. Τρίτον, στη σημαντική εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τη συνεχή και επιτυχή διαπραγμάτευση των τιμών αγοράς των υλικών μας. Από την άλλη η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου μάς έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψουμε σημαντικές θετικές συναλλαγματικές διαφορές».

Μιλώντας για τη συνεισφορά της εταιρείας στα οικονομικά της χώρας, ο Ανδρέας Καρέλιας σημείωσε: «Μέσα στη διετία 2013-2014 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία ποσόν που πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ. σε έμμεσους και άμεσους φόρους και 14.5 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έφερε 330 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις».

Σχόλια