Οικονομία

Τι προσδοκούν οι αγρότες το νέο έτος

Ευχές, προσδοκίες και αιτήματα προς τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, εκφράζουν και διατυπώνουν μέσω της "Ν. Κρήτης" οι εκπρόσωποι των αγροτών. Η εφημερίδα κάνει το σχετικό καθιερωμένο ρεπορτάζ που κάνει σχεδόν κάθε χρόνο ενόψει της νέας χρονιάς, αλλά φέτος βρίσκεται και στη συγκυρία της προκήρυξης των εκλογών για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Επομένως, αναπόφευκτη είναι και η ερώτηση για τη νέα κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ζητήσαμε και μία διαφοροποίηση των αιτημάτων, αν η κυβέρνηση αυτή θα ξαναείναι της Ν.Δ. ή αν θα είναι μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας από τους ελάχιστους πλέον αγροτοσυνδικαλιστές της παλιάς φουρνιάς, ο Στάθης Φραγκιαδάκης, περιμένει «επιτέλους με τη νέα χρονιά να υπάρξει προγραμματισμός στη γεωργία και πάνω σε αυτό να δοθούν κίνητρα στους γεωργούς. Πρέπει να πάμε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ο κ. Φραγκιαδάκης λέει πως αυτό το περιμένει από την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αλλά κάνει και μια παραπέρα τοποθέτηση για το ενδεχόμενο αυτή η κυβέρνηση να είναι με το ΣΥΡΙΖΑ βασικό κορμό. «Αν ξαναεκλεγεί η ίδια κυβέρνηση πιστεύω ότι όλα θα συνεχίσουν στο ποδάρι. Αν πάλι εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση με άλλο προσανατολισμό, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν οι φωνές των απλών αγροτών, οι οποίοι ζητούν μια στρατηγική που θα βοηθήσει να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο, να μη συσσωρεύεται στις πόλεις αλλά και να ανασάνει η ελληνική οικονομία».

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει για την όποια κυβέρνηση, χωρίς να κάνει ιδιαίτερες αναφορές, ότι «χρειάζεται να δώσουν αξία στα αγροτικά προϊόντα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Κανείς δεν έχει δώσει σημασία στα αγροτικά προϊόντα. Όλοι ενδιαφέρονται για το θέμα της διαχείρισης των επιδοτήσεων τις οποίες τις διαχειρίζονται και με κακό τρόπο. Δεν είμαστε κατά των επιδοτήσεων. Είμαστε υπέρ των επιδοτήσεων, αλλά να δίνονται με το σωστό τρόπο».

Καταλήγοντας, ο κ. Ιερωνυμάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχει πολιτική που να "σηκώνει" από τον καναπέ τους αγρότες, αφού δεν υπάρχουν μέτρα που να επιβραβεύουν και να στηρίζουν τους παραγωγούς εκείνους που παράγουν ποιοτικά προϊόντα.

«Δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα προκύψει», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Αλλά αυτό που περιμένω είναι να καταλάβουν όλοι οι οποίοι διεκδικούν την εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας ότι χωρίς πρωτογενή τομέα χώρα δεν υπάρχει! Είναι ένας πυλώνας ο οποίος πρέπει να στηριχτεί πάση θυσία. Είτε βγει κυβέρνηση της Ν.Δ., είτε βγει του ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνασπισμός κομμάτων. Θα πρέπει να καταλάβουν και να κατανοήσουν ότι ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να λειτουργήσει και να λειτουργήσει στην πραγματικότητα και όχι με ευχολόγια», καταλήγει ο κ. Στρατάκης.

«Μια από τα ίδια». Έτσι απαντάει από την πλευρά του για την όποια νέα κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης. «Εδώ έχουν αλλάξει κυβερνήσεις και κυβερνήσεις, αλλά ο αγρότης είναι πάντα στον πάτο. Ο αγρότης χρησιμοποιήθηκε και θα χρησιμοποιείται και είναι και το εξιλαστήριο θύμα. Όλοι πατάνε στις πλάτες του αγρότη και παίζουν τα παιχνίδια τους».

Η διάψευση... και το στραπάτσο

Από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Ανώγεια και στέλεχος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος δήλωσε: «Εάν ξαναεκλεγεί η ίδια κυβέρνηση, λίγο-πολύ ξέρουμε τι έχουμε να περιμένουμε. Δε διαφαίνεται κάτι το συναρπαστικό να αλλάξει. Η επιχείρηση "σωτηρίας" θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και καλλιεργεί την προσδοκία προς τα αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. Και παράλληλα ζητά τη στήριξη αυτών των ανθρώπων για ν' αλλάξει πράγματα. Τη στήριξη αυτή θα την έχει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, όταν πραγματικά δει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σκύψει στα πραγματικά προβλήματά του».

Πάντως, ο κ. Σμπώκος καταλήγοντας ξεκαθαρίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει στην κυβέρνηση και διαψεύσει τις προσδοκίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων «θα πάθει πολύ μεγάλο στραπάτσο».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια