default-image

Οργή στους αγρότες για την ενιαία ενίσχυση

Κρήτη
Οργή στους αγρότες για την ενιαία ενίσχυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από δύσκολο έως απίθανο, με τις πιο πιθανές ημερομηνίες να μεταφέρονται προς τα μέσα με 18 Ιανουαρίου, με βάση νέες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θεωρείται να δοθούν σήμερα ή αύριο τα χρήματα του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης σε όσους έπεσαν θύματα ενός... κωδικού, που μπήκε κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων. Κι ενώ αυτός ο κωδικός, όπως αναφέρουν οι διαβεβαιώσεις, έχει αφαιρεθεί, εντούτοις είναι δύσκολη η ετοιμότητα του συστήματος για να πληρώσει πριν την Πρωτοχρονιά τους απλήρωτους αγρότες!

Οργισμένοι εκ νέου δηλώνουν οι παραγωγοί καθώς το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως καταγγέλλουν, αναμένεται να πιστωθεί κοντά στο τέλος Ιανουαρίου, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, λόγω του κωδικού που έφερε τα πάνω κάτω στην καταβολή της επιδότησης.

Όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" επικαλούμενος δικές του πληροφορίες ο αγροτοσυνδικαλιστής και κτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος, «δεν μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές πριν από τις 15 με 18 Ιανουαρίου».

Ο συνδικαλιστής τονίζει πως ο κωδικός της... συμφοράς, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα, παρότι μπορεί να είχαν πληρωθεί την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης κατά την πληρωμή του Νοεμβρίου, δεν "αναγνώριζε" μέσα σε μια κτηνοτροφική έκταση την ύπαρξη ενός... υπαρκτού αγροτεμαχίου. Και δεν αναγνώριζε αντίστοιχα εντός μιας αγροτικής ζώνης την ύπαρξη μιας κτηνοτροφικής έκτασης... «Δεν ξέρω ποιοι τα έκαναν αυτά. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία καταστροφική ενέργεια», λέει ο Βασίλης Σμπώκος. Μάλιστα, τονίζει πως όλα αυτά σημειώθηκαν λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη Κουκουλόπουλου στο Ηράκλειο. «Ο αναπληρωτής υπουργός μάς έλεγε πως... όλα πάνε καλά. Μιλάμε για τέτοια κοροϊδία», καταλήγει.

Οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν σήμερα 2.354.668,24 ευρώ από τα ΠΣΕΑ στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από αίτια καταστροφής από πυρκαγιές (όπως της Βιάννου) και τον περονόσπορο για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, μπαίνουν:

Στο νομό Ηρακλείου 198.544,92 ευρώ.

Στο νομό Λασιθίου 21.219,34 ευρώ.

Στο νομό Ρεθύμνου 51.723,68 ευρώ.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News