Οικονομία

Ελλιπή ασφαλιστικά βιογραφικά στον «Άτλαντα»

Ελλιπή αναρτήθηκαν, κατά την επίσημη «πρώτη» της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ, στον «Άτλαντα», αρκετά ασφαλιστικά βιογραφικά που εμφάνιζαν λιγότερα έτη ασφάλισης ή κενά ασφάλισης εργαζομένων.

Οι ελλείψεις δεδομένων ακόμη και για τα έτη ασφάλισης από το 1994 και μετά -που κατά προτεραιότητα ψηφιοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο σύστημα της νέας on line εφαρμογής- έχουν εντοπιστεί και, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της ΗΔΙΚΑ, θα διορθωθούν σε συνεργασία με τα Ταμεία εντός του Ιανουαρίου, «χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους», αναφέρει η Ημερησία.

Κατά την ΗΔΙΚΑ, στο σύστημα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χρόνο ασφάλισης από το 1994 και μετά με ποσοστό αξιοπιστίας 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ προβλέπεται να ενταχθούν το ΝΑΤ και τα επικουρικά ταμεία. Σταδιακά τα δεδομένα όλων των Ταμείων θα «εμπλουτίζονται» και για τον χρόνο ασφάλισης προ του 1994.

Ο «Άτλαντας», προβλέπεται να αποτελέσει τη βασική πηγή ενημέρωσης για την ασφαλιστική ιστορία των ασφαλισμένων και το κύριο «εργαλείο» για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων από το 2016.

Χωρίς, φυσικά, να καταργηθεί η δυνατότητα της απ' ευθείας άντλησης των στοιχείων από το φάκελο του κάθε ασφαλισμένου.

Το ασφαλιστικό βιογραφικό είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας www.atlas.gov.gr και η πρόσβαση γίνεται υποχρεωτικά με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την εφορία και τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ.

Σχόλια