default-image

Οι μισοί Ηρακλειώτες δεν έχουν να πληρώσουν φόρους

Κρήτη
Οι μισοί Ηρακλειώτες δεν έχουν να πληρώσουν φόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, καθώς μόνο το Νοέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να εκτοξεύεται στα 72,7 δισ. ευρώ.  

Περίπου οι μισοί φορολογούμενοι και στο Ηράκλειο αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με τους ίδιους να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι σχετικές προθεσμίες λήγουν σε λίγες μέρες. Μιλώντας σχετικά με το ποσοστό των φορολογουμένων που συνεχίζουν να εμφανίζονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, περιγράφοντας την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, τόνισε: «Θεωρώ πως το ποσοστό αυτών κυμαίνεται γύρω στο 40 με 50% και κάθε χρόνο μειώνεται. Εκεί που πριν από πέντε χρόνια περίπου λέγαμε ότι το 70% του συνόλου των φορολογουμένων πλήρωνε τις φορολογικές υποχρεώσεις του, ακόμη και με κάποια ρύθμιση, σήμερα αυτό έχει μειωθεί κατά πολύ».

Και αυτό ενώ την ίδια ώρα, κάνοντας οικονομία και αναζητώντας δανεικά από συγγενείς και φίλους, αρκετοί φορολογούμενοι στο Ηράκλειο κατάφεραν με χίλια βάσανα να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος. Όχι όμως και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, και στην αντίθετη περίπτωση βεβαιώνεται στο φορολογούμενο πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημά του.

Ο κ. Μπαριτάκης επισημαίνει ταυτόχρονα πως «για όσους έχει καθυστερήσει να γίνει εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, θα πρέπει να πληρώσουν ή την τελευταία δόση ή το σύνολο της δόσης φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Αναφερόμαστε σε εκκαθαρίσεις που έγιναν μετά το Σεπτέμβριο του 2014».

Σημειώνεται πάντως πως μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014, χωρίς την καταβολή προστίμων. «Αν οι φορολογούμενοι δεν προλάβουν εντός των ημερομηνιών αυτών, στη συνέχεια το σύστημα θα κλείσει. Και από εκεί και πέρα είναι άγνωστο πότε και αν θα ανοίξει, με πρόστιμο», συμπλήρωσε ο κ. Μπαριτάκης.

Την ίδια στιγμή, «ό,τι βεβαιώνεται στην εφορία δεν αλλάζει», δηλώνει ο κ. Μπαριτάκης με αφορμή τις προθέσεις ορισμένων πολιτών που αναμένουν τις πολιτικές εξελίξεις προτού οδηγηθούν στα δημόσια ταμεία… «Υπάρχει μια κατηγορία πολιτών που προσδοκά σε μια αλλαγή των σημερινών καταστάσεων στη φορολογία. Ωστόσο, ό,τι έχει βεβαιωθεί δεν αλλάζει, και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν», κατέληξε ο κ. Μπαριτάκης.  

Ακούστε τι δήλωσε στο Ράδιο 9,84 και την Αγγέλα Δουλγεράκη το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μπαριτάκης:

Η λυπητερή μέχρι το τέλος της χρονιάς

Σχετικά με το τι έχουμε να πληρώσουμε τις επόμενες μέρες, πριν την εκπνοή δηλαδή του τρέχοντος χρόνου - συγκεκριμένα, μέχρι τέλος του χρόνου - είναι τα τέλη κυκλοφορίας για όλους τους φορολογούμενους και για τα οχήματα που διαθέτουν. Επίσης, είναι η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ είναι και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για όσους καθυστέρησαν να εκκαθαρίσουν τα εκκαθαριστικά και εκκαθαρίστηκαν οι υποχρεώσεις τους από το Σεπτέμβριο και μετά.

Από 'κει και πέρα είναι οι ρυθμίσεις που "τρέχουν" για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, για όσους έχουν ενταχθεί στο σύστημα αυτό και πρέπει να πληρώσουν τη δόση που τους αναλογεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, πληρώνουμε τον ΤΑΠ. Πολλοί δεν έχουν πληρώσει την εκκαθάριση του φόρου. Σε πάρα πολλούς εκκρεμούν και αυτά που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία από το "χαράτσι" της ΔΕΗ και είναι απλήρωτα και ούτε διανοούνται να τα κάνουν δόσεις.

Έτσι, παρότι τα εισοδήματα όλων μας έχουν λιγοστέψει, παραμένουν ως έχουν όλοι οι φόροι που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, χωρίς καμία φοροελάφρυνση. Και το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Μάλιστα, όπως λένε τόσο οι συνδικαλιστές όσο και οι φοροτεχνικοί, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο κυρίως για τους αγρότες. Για αυτό και φορολογικά τη χαρακτηρίζουν ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 50 χρόνων!  

Για τους αγρότες, όπως είπε ο κ. Μπαριτάκης, «θα υπάρχει επιβάρυνση της φορολογίας. Ειδικά για τους αγρότες που για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με ένα νέο σύστημα "έσοδα-έξοδα", με ένα ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 13%. Και μιλάμε για όλους τους αγρότες. Ανεξάρτητα αν τηρούν βιβλία ή όχι. Θα φορολογηθούν με αυτό το σύστημα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία τους, δηλαδή τα έσοδά τους από τα προϊόντα τους, αλλά και τα έξοδά τους από την αγορά των γεωργικών εφοδίων, για τα εργατικά που πλήρωσαν κ.λπ., και το καθαρό ποσό που θα προκύψει από το σύστημα "έσοδα-έξοδα" θα φορολογηθεί με ένα ποσοστό 13%. Και αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά από το 2015».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News