default-image

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις σε δικαιούχους για φωτιές και περονόσπορο

Κρήτη
ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις σε δικαιούχους για φωτιές και περονόσπορο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών θα μπει από τον ΕΛΓΑ την ερχόμενη Τρίτη μέρος των χρημάτων που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν στη Βιάννο από τις φωτιές του καλοκαιριού του 2012, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από το ίδιο πακέτο αποζημιώσεων θα λάβουν τα πρώτα τους χρήματα οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, που τη χρονιά του 2011 είχαν χάσει την παραγωγή τους από τον περονόσπορο.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΕΛΓΑ, που αποτελεί το φορέα μέσω του οποίου θα καταβληθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων, σε ολόκληρη τη χώρα πρόκειται να καταβληθούν 2.354.668,24 ευρώ που προέρχονται από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για προγράμματα ΠΣΕΑ. Τα χρήματα αυτά απευθύνονται συνολικά σε 1.345 παραγωγούς. Από αυτούς, στην Κρήτη θα πάρουν αποζημιώσεις Ηρακλειώτες, Ρεθυμνιώτες και Λασιθιώτες, ενώ περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων κατά περιοχή δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η πληρωμή αφορά σε ενισχύσεις για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, για απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση) και για αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου των προγραμμάτων ΚΟΕ "Ετήσιο 2010", "Πυρκαγιές 2010", "Πυρκαγιές 2011" και "Πυρκαγιές 2012".

Στον περονόσπορο

Μεγάλη σημασία έχει η υπόθεση των αποζημιώσεων για περονόσπορο. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, τα χρήματα του εν λόγω πακέτου, εκτός από τις πυρόπληκτες περιοχές, θα δοθούν και σε ενισχύσεις για αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου και για απώλεια παραγωγής λόγω προσβολής περονόσπορου στα αμπέλια του προγράμματος ΚΟΕ "Ετήσιο 2011".

Να υπενθυμίσουμε πως η συνολική χρηματοδότηση για όλη την Ελλάδα στο αίτιο του περονόσπορου είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, οι πληρωμές τώρα αρχίζουν, ενώ θα ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, ανάλογα με το ρυθμό των διαδικασιών που ακολουθεί το κράτος και οι οποίες είναι εξαιρετικά αργές.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News