Οικονομία

Αλλάζουν όλα σε συντάξεις και εφάπαξ από 1/1/2015

Αλλάζει  από 1/1/2015 ο τρόπος υπολογισμού σύνταξης για όσους βγαίνουν από δω και πέρα στη σύνταξη με περίπου δυο εκατομμύρια συνταξιούχους να είναι οι πρώτοι που θα δουν τις αλλαγές στο πετσί τους.


Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για μέτρα που έχουν ψηφιστεί μήνες πριν και τώρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.


Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό. Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.


Ξεκινάει παράλληλα η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Τα ταμεία θα είναι υποχρεωμένα να περνούν κάθε τρίμηνο από τον έλεγχο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αναφέρει το newsit.gr.

Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.Μειώσεις επίσης θα υπάρξουν και στο εφάπαξ και διαφορετικά ποσά ανάλογα με το πότε κατέθεσε κάποιος τα χαρτιά του για τη σύνταξη.


Στο δημόσιο όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 δεν θα έχουν καμία αλλαγή.

Όσοι όμως υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ τους κουρεμένο αφού θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου.

Σχόλια