Οικονομία

Ελαφρύτερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας ζητά ο Μοσκοβισί

Η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε, «Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, που πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση».

Όπως σημείωσε, παρά το τεράστιο χρέος της και την υψηλή ανεργία η Ελλάδα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη. «Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους» πρόσθεσε.Όπως γράφει το in.gr , ο Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ακόμη ότι είναι πιθανή η χορήγηση μιας «προληπτικής» γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η οποία θα χρειάζεται να συνοδεύεται από επιτήρηση, αν και πολύ λιγότερο αυστηρή, των δημοσιονομικών της χώρας.

«Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισ. ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά» διευκρίνισε ο Μοσκοβισί.

«Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς» κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία, θα γίνονται «συναντήσεις δυο φορές τον χρόνο», ανέφερε ο Μοσκοβισί, που θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν.

Σχόλια