Οικονομία

Γερμανία: Στο Κοινοβούλιο το αίτημα δίμηνης παράτασης και προληπτικής στήριξης

Το αίτημα για έγκριση της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισ. ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπέβαλε τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε σε ό,τι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, η έγκριση επί της αρχής ζητείται υπό τους όρους:

Της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος,

Της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ -εν ανάγκη σε προληπτική βάση- και

Της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα.

Η τελική απόφαση, σημειώνεται στο έγγραφο, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα στις 19 Δεκεμβρίου.

Με την έγκριση του δεύτερου αιτήματος, θα εξουσιοδοτηθεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Κυβερνητών του ESM να συμφωνήσει σε μια πρόταση απόφασης, σύμφωνα με το άρ.13, παρ.2 της Συνθήκης του ESM, να μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα επί της αρχής βοήθεια σταθεροποίησης υπό τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους (ECCL).

Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η γερμανική νομοθεσία για τον ESM προβλέπει διαδικασία απόφασης σε δύο στάδια- πριν από την τελική απόφαση των οργάνων του ESM για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συμφωνίας και να ψηφίσει εκ νέου.

Αρχή της γερμανικής κυβέρνησης να μην βλέπει τις δημοκρατικές εκλογές ως κίνδυνο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει δύο αιτήματα, τα οποία έχουν διαβιβαστεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Ο υπουργός ζητάει την έγκριση της επιμήκυνσης. Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, ζητάει να εγκριθεί επί της αρχής η έναρξη διαπραγματεύσεων για προληπτική πιστωτική γραμμή. Σχετικά με το πρώτο αίτημα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, χρειάζεται, όμως, ακόμη λίγος χρόνος ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν οι όροι του τρέχοντος προγράμματος. Εμείς πάντα λέγαμε ότι θεωρούμε υψίστης σημασίας αυτό το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τώρα. Για αυτό ζητάμε την έγκριση της Μπούντεσταγκ», επισήμανε η κ. Κάλβεϊ.

Εξάλλου, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ως κίνδυνο για την Ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι αρχή της γερμανικής κυβέρνησης να μην βλέπει τις δημοκρατικές εκλογές ως κίνδυνο.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις τού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί «ακραίων δυνάμεων», ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν.

Σχόλια