Οικονομία

"Περίπατο θα πάνε οι χειμερινές εκπτώσεις αν γίνουν εκλογές"

Το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί «τεράστια προβλήματα στην οικονομία, κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα και στη γενικότερη λειτουργία της αγοράς». Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και τις επιπτώσεις στην αγορά.

«Από την αρχή της κρίσης το 2009 η Ελλάδα έχει αλλάξει τρεις κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Κορκίδης συμπληρώνοντας ότι δημιουργήθηκε ένα «εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον», όπου η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας έκανε το έργο της κυβέρνησης δυσκολότερο. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η ελληνική αγορά έχει περάσει τόσα δεινά την εξαετία της ύφεσης που πλέον δε φοβάται πολλά, αλλά δεν επιθυμεί άλλες περιπέτειες.

«Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση και πολλοί σοβαροί παράγοντες επιβάλλουν τη γενική οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας μας. Όπως οι διεθνείς αγορές, έτσι και η εσωτερική αγορά και το ελληνικό εμπόριο δεν επιχαίρει με τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Άλλωστε είδαμε τι συνέβη στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα και στα spreads, όπου δυστυχώς ήδη χάθηκαν 11 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες από το Χρηματιστήριο και το ΤΧΣ, ως λογιστικές απώλειες της αξίας μετοχών και ομολόγων» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, όπως μεταδίδουν "Τα Νέα" online.

«Εάν η διαδικασία εκλογής προέδρου μας οδηγήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι η υπόλοιπη χειμερινή περίοδος και ιδιαίτερα οι τακτικές εκπτώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα "πάνε περίπατο"», επισήμανε ο κ. Κορκίδης ενώ εκτίμησε ότι για τη χριστουγεννιάτικη αγορά δε θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα, «αφού ο Έλληνας πάνω από όλα και πολύ σωστά βάζει την οικογένειά του. Δε θα επιτρέψει λοιπόν, στο μέτρο που μπορεί, να της λείψει κάτι από το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι, ούτε θα στερήσει τη χαρά των χριστουγεννιάτικων δώρων από τα παιδιά του».

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι η οικονομική, πολιτική και κυρίως κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλουν να μην οπισθοχωρήσουμε, αλλά να προχωρήσουμε με άξονα πολιτικές συγκλίσεις και κοινωνικές συναινέσεις. Δηλαδή, να κοιτάξουν αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές μπροστά, να εντοπίσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν και να σκεφτούν το μέλλον με σύνεση, συναίνεση και συνεννόηση.

Σχόλια