default-image

Πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση Ε2

Οικονομία
Πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση Ε2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόστιμο 100 ευρώ περιμένει τους φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε2 και αναγράφουν τα στοιχεία ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου.

Η ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου αποτελεί εισόδημα για το φορολογούμενο και η εκπρόθεσμη αναγραφή του συνιστά φορολογική παράβαση.

Αντίθετα δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν τροποποιούνται στοιχεία του Ε2 από τα οποία δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, δεν αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη και γενικά αν οι διορθώσεις αυτές αποτελούν πληροφοριακά στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αν τροποποιούνται στοιχεία του Ε2 από τα οποία δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, δεν αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη και γενικά αν οι διορθώσεις αυτές αποτελούν πληροφοριακά στοιχεία, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Π.χ. δεν επιβάλλεται πρόστιμο:

A. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης αναγραφής στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε2:

- κενού κτίσματος,

- δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας εώς διακόσια (200) τ.μ. από γονέα σε τέκνο ή από τέκνο σε γονέα,

- η συμπλήρωση ή η διόρθωση αριθμού παροχής ρεύματος ή τετραγωνικών μέτρων ήδη δηλωθέντος μισθωμένου ακινήτου.

B. Στη συμπλήρωση στην δεύτερη σελίδα στον πίνακα ΙΙ :

- αγοράς, μεταβίβασης, δήλωσης ημιτελούς κτίσματος.

Επισημαίνεται ότι ο ψιλός κύριος ακινήτου είναι υπόχρεος στη συμπλήρωση του πίνακα ΙΙ μόνο στην περίπτωση μεταβίβασης ή απόκτησης ακινήτου ή στην περίπτωση ημιτελούς ακινήτου. Αντιθέτως δεν είναι υπόχρεος στη συμπλήρωση της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε2 σε καμία περίπτωση.

Σημειώνεται ότι επιβάλλεται πρόστιμο στην περίπτωση εκπρόθεσμης αναγραφής ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου, γιατί αυτό αποτελεί εισόδημα και ως εκ τούτου υπάρχει φορολογική παράβαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News