default-image

Ο δάκος καταστρέφει την παραγωγή της Χερσονήσου

Κρήτη
Ο δάκος καταστρέφει την παραγωγή της Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που αρκετοί ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης χαμογελούν λόγω ποιότητας, ποσότητας και τιμών ελαιολάδου, στη Χερσόνησο, αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

Κι αυτό διότι παράγουν λάδι αυξημένης οξύτητας από 7 γραμμές έως ενάμιση οξέο, γεγονός που τορπιλίζει τις τιμές προς τα κάτω, με την οικονομική ζημιά να είναι τεράστια, ανά παραγόμενο κιλό.

Και όλα αυτά μετά από δύο καταστροφικές χρονιές για το ελαιόλαδο, με τους αγρότες να ξεσπούν σε έντονες διαμαρτυρίες με φόντο τα σακιά με τον δάκο, αφήνοντας αιχμές στις αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με τον ψεκασμό των ελαιόδεντρων τους.

Αν και έγιναν 6 ψεκασμοί στη περιοχή της Χερσονήσου, αρμόδιοι φορείς φαίνεται να αποδίδουν το πρόβλημα με τις οξύτητες στην αυξημένη δακοπροσβολή, κάτι ωστόσο που δεν πείθει τους ελαιοπαραγωγούς.

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές έξω από ελαιουργείο στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου…

Εξέλιξη που σημαίνει ότι οι κόποι τους πήγαν τελικά στράφι, αφού χάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.

Για τη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί εκφράζουν την απόγνωσή τους, αφήνοντας παράλληλα αιχμές γύρω από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας που υλοποιήθηκε το  από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Αρμόδιοι πάντως φαίνεται να αποδίδουν τις αυξημένες οξύτητες στην αυξημένη δακοπροσβολή που καταγράφηκε στη περιοχή της Χερσονήσου αλλά και στο γεγονός ότι παραγωγοί δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες όπως σε ψεκασμούς κάλυψης σε όλο το δέντρο, στη περίπτωση παράτασης των καλών καιρικών συνθηκών.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News