default-image

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Οικονομία
Eurogroup: Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το σχετικό ελληνικό αίτημα αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη.

Οπως δήλωσαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, οι υπηρεσίες της τρόικας σήμερα το βράδυ θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, αύριο, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών.

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει αύριο Τρίτη στην Αθήνα.

Το ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με το ethnos.gr, υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

Η εξελισσόμενη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να κλείσει εντός ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταθέσει στη συνέχεια, αίτηση για την παροχή ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL).

O Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ethnos.gr, απόψε αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση και για την επιστροφή της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, είτε ως τεχνικό κλιμάκιο, είτε ως ολοκληρωμένη αποστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβληθεί αίτημα και έχει εγκριθεί για μετάβαση της αποστολής στην Αθήνα, από αύριο 9 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 19 του μήνα.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπεύθυνος της αποστολής, κ. Ρίσι Γκογιάλ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, αλλά συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται στη βελγική πρωτεύουσα.

Άρα τις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν μαζί με την αποστολή επιστρέφει και ο κ. Γκογιάλ ή επιστρέφει η τεχνική επιτροπή για να ακολουθήσει αμέσως μετά και ο κ. Γκογιάλ.

Χαρδούβελης: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς άγχος

Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει την Τρίτη στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL).

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Επίσης, η τρόικα θα συντάξει μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως εξήγησαν οι κυβερνητικές πηγές, η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του προγράμματος.

Η παράταση αυτή ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Όπως δήλωναν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει τους εταίρους της να πάρει δίμηνη «τεχνική παράταση», παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup «υπήρχε κλίμα για εξάμηνη παράταση».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το συμβούλιο Eurogroup χαιρετίζει τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Οι βελτιωμένες προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που κατέβαλλαν οι Ελληνες πολίτες και οι αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής άρχισε να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που εκκρεμμούν ώστε να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος, όπως εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρόλ' αυτά, διαπιστώνεται ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο, η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια, η τρέχουσα αξιολόγηση χρειάζεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2015, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απομένει υπό το τρέχον πρόγραμμα δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Συνεπώς, το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για μια τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος για 2 μήνες. Το συμβούλιο ζήτησε από τους αρμόδιους θεσμούς να προετοιμάσουν μια έκθεση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πορείας της αξιολόγησης του προγράμματος και έδωσε επίσης εντολή στο Euro Working Group να ενημερώσει τα κράτη-μέλη, προκειμένου να εκκινήσουν τις εθνικές διαδικασίες, με στόχο να ληφθεί η τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος από το συμβούλιο του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ότι θα ήταν φρόνιμο να επεκτείνουμε την περίοδο διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν πλήρως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα να ζητήσει αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, η συνεχής συμμετοχή του ΔΝΤ, και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News