default-image

Η παράταση του μνημονίου στο σημερινό Eurogroup

Οικονομία
Η παράταση του μνημονίου στο σημερινό Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον χρόνο της τεχνικής επέκτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης αναμένεται να οριστικοποιήσει το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Βασική επιδίωξη, να πειστεί το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από την θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα 1,7 δις. ευρώ για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, αλλά και της Κομισιόν είναι η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα εντός της εβδομάδας ώστε να έλθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση πριν το καταληκτικό ορόσημο της 14ης Δεκεμβρίου.

Εάν αυτό γίνει θα αποσταλεί εγκαίρως (προ Χριστουγέννων) προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) και θα επιτραπεί έτσι η τεχνική παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στηριξης, ο χρόνος της οποίας θα αποφασισθεί σήμερα στο Eurogroup.

Να σημειωθεί ότι, το ΔΝΤ, δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τις θέσεις που έχει εκφράσει και ζητά επίμονα αλλαγές στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό, ώστε να καλυφθεί με αποτελεσματικά δημοσιονομικά μέτρα το κενό που βλέπει για το 2015.

Υπογραμμίζεται ότι, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας χθες στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και θα ακολουθήσει τεχνική παράταση του προγράμματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News