default-image

"Προσοχή, να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου"

Κρήτη
"Προσοχή, να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα μάτια μας δεκατέσσερα, να διαφυλάξουμε τις εξαιρετικές ποιότητές μας», λέει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης, δηλώνοντας πως συμφωνεί με τους συναδέλφους του για την ανάγκη να μη στοιβάζονται τα τσουβάλια με τις ελιές στα ελαιουργεία, με τον κίνδυνο να αυξάνονται οι οξύτητες.

Η "Νέα Κρήτη" συνεχίζει σήμερα το ρεπορτάζ, καθώς οι ζεστές μέρες συνεχίζονται και ο κόσμος προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί για να μαζέψει τον ελαιόκαρπο, χωρίς να ξέρει όμως πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, στην περίπτωση που το άλεσμα της σοδειάς του δε γίνει το πολύ μέχρι δύο ή τρεις ημέρες μετά την παράδοση!

Μέχρι σήμερα η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στο νομό Ηρακλείου είναι πολύ καλή. Μέχρι και ένα οξέο όμως έχουν βγάλει λάδι στις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ηρακλείου λόγω δακοπροσβολής. Σε όλο τον άλλο νομό, όμως, οι γραμμές δεν ξεπερνούν το πολύ τις τρεις με τέσσερις.

Αλλά στο σημείο αυτό, ο κ. Αφθονίδης αναφέρει: «Άμεσα μπορεί να έχουμε όμως υποβάθμιση του προϊόντος και αυτό δεν το θέλει κανένας. Και όταν ένα ελαιουργείο μπορεί να περάσει 700 σακιά την ημέρα για έκθλιψη ελαιοκάρπου και του πηγαίνουν 2 χιλιάδες σακιά, τότε καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξει ζημιά στην αποθήκευση», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ελαιουργών, αναφερόμενος στην υπόθεση που ανάδειξε η "Νέα Κρήτη".

«Επομένως, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επιδιώκουν την άμεση επεξεργασία. Και είναι καθαρά θέμα του παραγωγού, όταν δεν πρόκειται να αλεστεί ο ελαιόκαρπός του αυθημερόν ή σε διάστημα δύο-τριών ημερών, να δει και το ενδεχόμενο να σταματήσει για λίγες μέρες να μαζεύει», τονίζει ο πρόεδρος των ελαιουργών. Όσο για τα πλαστικά κιβώτια που είναι πολύ πιο κατάλληλα για τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευση του ελαιοκάρπου, κάτι που γίνεται ήδη σε κάποια ελαιουργεία αλλά και στην Ιταλία, ο κ. Αφνονίδης λέει: «Πρόκειται για μπαλετοκιβώτια. Και είναι ο πιο σωστός τρόπος. Αλλά εγώ βλέπω ότι οι παραγωγοί επεκτείνουν σιγά-σιγά λόγω οικονομίας το νάιλον σακί. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την ποιότητα του προϊόντος. Είναι απαγορευτικό. Έχουμε πρόβλημα πλαστικοποιητών. Εδώ κάνουμε ένα σωρό επενδύσεις στα ελαιουργεία. Αλλάζουμε σωλήνες, πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά για το κάθε μέτρο σωλήνας, για να μην έχουμε προβλήματα πλαστικοποιητών και βλέπουμε να έρχεται καρπός ο οποίος είναι ήδη μολυσμένος. Όταν φέρνει τις ελιές σε πλαστικά σακιά ο παραγωγός, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ήδη ο καρπός έχει πρόβλημα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ελαιουργών εφιστά την προσοχή των ελαιοπαραγωγών λέγοντας ότι, εκεί που μέχρι τώρα γίνονταν αναλύσεις στις εξαγωγές τυποποιημένων βιολογικών λαδιών, έχουν αρχίσει πλέον έλεγχοι και στα συμβατικά λάδια για την ύπαρξη πλαστικοποιητών. «Πρέπει να προσέξουμε το θέμα της ποιότητας. Έχουμε το πλεονέκτημα της καλής ποιότητας. Μην το χάσουμε», προσθέτει ο κ. Αφθονίδης και ξεκαθαρίζει πως τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει στο φάρδινο τσουβάλι. Το μόνο πρόβλημα εκεί μπορεί να είναι η αύξηση της οξύτητας από την παραμονή του στο ελαιουργείο.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News