default-image

Παράταση λίγων εβδομάδων ζητά τη Δευτέρα η Ελλάδα στο Eurogroup

Οικονομία
Παράταση λίγων εβδομάδων ζητά τη Δευτέρα η Ελλάδα στο Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος μερικών εβδομάδων.

Η Αθήνα θα προσπαθήσει να δώσει το πλαίσιο για το πώς εννοεί την παράταση που ζητά, δηλαδή να είναι μικρής διάρκειας και χωρίς νέα προαπαιτούμενα πέραν όσων συμφωνηθούν με την τρόικα έως την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν, σύμφωνα με το newmoney.gr, ότι το αίτημα για παράταση μπορεί να τεθεί και πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα αλλά μπορεί να συμφωνηθεί και να ενεργοποιηθεί μετά την ολοκλήρωσή της (έως τις 14 Δεκεμβρίου πιθανότατα).

Άρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προλάβει η τρόικα να κάνει δεκτές τις ελληνικές θέσεις και να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα πριν τη Δευτέρα.

Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει το newmoney.gr, στο απαντητικό email που εστάλη στην τρόικα στις 11 το βράδυ της Παρασκευής γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα των 100 δόσεων για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις προτάσεις της, όμως αυτή τη φορά τις είχε ποσοστικοποιήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Παράλληλα αναλαμβάνει δέσμευση, αν και εφόσον τον Ιούνιο δεν υπάρχουν τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα, να προχωρήσει σε μια σειρά «διορθωτικών» μέτρων τα οποία όμως δε θα νομοθετήσει από τώρα.

Ενδεικτικά γίνεται λόγος για αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και μείωση της έκπτωσης στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 10% (που σημαίνει πως αυτή θα κυμανθεί στο 80% από το 70% που ισχύει τώρα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πέρυσι).

Ακόμη η αύξηση του χρόνου ασφάλισης από 15 σε 20 χρόνια για συνταξιοδότηση να μην ισχύσει για τους γεννημένους από το 1975 και μετά αλλά για αυτούς που γεννήθηκαν από το 1970 και μετά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News