Οικονομία

Κραυγή αγωνίας για τη μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων

Στη μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων στην επαρχία Μυλοποτάμου - και όχι μόνο - που παρατηρήθηκε, όπως λέει, με το άνοιγμα του συστήματος ΟΣΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου και στις επιπτώσεις που αυτή έχει, αναφέρεται με επιστολή του ο πρόεδρος του Α.Σ. Μυλοποτάμου Εμμανουήλ Κουγιουμουτζής.

Στην επιστολή του, που απευθύνεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη κ. Καρασμάνη, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάτο, τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Λιονή και τους βουλευτές Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννη και Ξανθό, ο κ. Κουγιουμουτζής επισημαίνει τον κίνδυνο μετά από την παραπάνω εξέλιξη - που έχει ως συνέπεια παραγωγοί να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα για συγκεκριμένες εκτάσεις - να ζητηθούν τα χρήματα της πρώτης δόσης ή μέρος από τις οικονομικές ενισχύσεις πίσω.

«Δουλειά οκτώ μηνών από τις συνεταιριστικές οργανώσεις να ενεργοποιηθούν οι αιτήσεις των παραγωγών τινάζεται στον αέρα και μάλιστα λίγες μέρες πριν από την πληρωμή της δεύτερης δόσης της επιδότησης», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Η τακτική αυτή του υπουργείου είναι πάγιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Έχουν την εντύπωση ότι το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ είναι όπως το παζλ που προσπαθούν να φτιάξουν τα πιτσιρίκια».

Μέσω της επιστολής ο κ. Κουγιουμουτζής ζητά να γίνουν και όλες οι επόμενες πληρωμές που αφορούν το 2014 (δεύτερη δόση ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτική αποζημίωση, βιολογικές καλλιέργειες, νέοι αγρότες) με το χαρτογραφικό υπόβαθρο που έγινε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης στις 11/11/2014, πάνω στο οποίο ο παραγωγός ήταν γνώστης κατά την ενεργοποίηση της αίτησης ΟΣΔΕ.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του Α.Σ. Μυλοποτάμου κ. Εμμ. Κουγιουμουτζή έχει ως εξής:

«Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την επίσκεψη του υφυπουργού κ. Κουκουλόπουλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κορασίδη στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου στις 26/11/2014 όπου έγινε ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ και κατά την άποψή τους όλα τα προβλήματα είχαν λυθεί και όλοι οι παραγωγοί δε θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στις πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων και των προγραμμάτων που μετέχουν.

Με μεγάλη μας έκπληξη στις 03/12/14 που άνοιξε το σύστημα ΟΣΔΕ παρατηρήθηκε νέα μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων στην επαρχία Μυλοποτάμου και όχι μόνο. Χιλιάδες νέα στρέμματα χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός παραγωγών να μην έχει τη δυνατότητα να εισπράξει την επόμενη δόση της επιδότησης μιας που δε θα ενεργοποιεί, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λόγω της εξέλιξης αυτής να τους ζητηθούν και τα χρήματα της πρώτης δόσης ή μέρος αυτών.

Από τα μέσα του καλοκαιριού ακούγαμε και διαβάζαμε τις ανακοινώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι εντός ημερών θα πληρωθούν οι βιολόγοι καλλιεργητές. Έχουμε φτάσει στο τέλος του έτους και ακόμα περιμένουν. Με τις νέες μειώσεις μάλλον θα περιμένουν για αρκετό καιρό, και με μεγάλο τον κίνδυνο απένταξης από το πρόγραμμα και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν και τα χρήματα που έχουν εισπράξει.

Οι νέοι αγρότες θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα απένταξης από το πρόγραμμα και επιστροφής χρημάτων.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεχάσουν ότι θα εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση μιας αφού η αίτησή τους θα είναι χωρίς στρέμματα. Ωστόσο όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι μέχρι τέλος του έτους θα πληρώσει και την εξισωτική αποζημίωση του 2014.

Δουλειά οκτώ μηνών από τις συνεταιριστικές οργανώσεις να ενεργοποιηθούν οι αιτήσεις των παραγωγών τινάζεται στον αέρα και μάλιστα λίγες μέρες πριν από την πληρωμή της δεύτερης δόσης της επιδότησης. Η τακτική αυτή του υπουργείου είναι πάγιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Έχουν την εντύπωση ότι το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ είναι όπως το παζλ που προσπαθούν να φτιάξουν τα πιτσιρίκια.

Το σύνολο των χρημάτων που θα χαθεί από την επαρχία Μυλοποτάμου είναι αρκετά μεγάλο.

Καλούμε τους αρμοδίους να σκύψουν σοβαρά το κεφάλι τους στα παραπάνω προβλήματα και να αφήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των παραγωγών και κατ' επέκταση στην ευρύτερη κοινωνία του Ρεθύμνου.

Ζητάμε να γίνουν και όλες οι επόμενες πληρωμές που αφορούν το 2014 (δεύτερη δόση ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτική αποζημίωση, βιολογικές καλλιέργειες, νέοι αγρότες) να γίνουν με το χαρτογραφικό υπόβαθρο που έγινε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης στις 11/11/2014, πάνω στο οποίο ο παραγωγός ήταν γνώστης κατά την ενεργοποίηση της αίτησης ΟΣΔΕ.

Καλούμε τους βουλευτές της Κρήτης, τον περιφερειάρχη Κρήτης και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Καλούμε επίσης τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων αλλά και όλους τους παραγωγούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δε δοθεί άμεση και οριστική λύση».   

Σχόλια