Οικονομία

Η Μεσσηνία οδηγεί την "κούρσα" τιμών: 3,96 ευρώ το λάδι

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να υποβαθμιστεί το κρητικό ελαιόλαδο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών και των προβλημάτων που δημιουργεί στις ελιές που στοιβάζονται στα τσουβάλια και δε γίνεται να αλεστούν αμέσως, οι ελαιουργοί της Κρήτης καλούν τους παραγωγούς να σταματήσουν για λίγες μέρες το λιομάζωμα.

Στο μεταξύ χθες, στην περιοχή της Μεσσηνίας, έμπορος έδωσε τιμή παραγωγού στα 3,96 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι η πορεία των τιμών του προϊόντος φέτος ξεκίνησε ανοδικά και παραμένει προς τα πάνω!

Όπως λένε στη "Ν. Κρήτη", ήδη παρατηρούνται προβλήματα αύξησης της οξύτητας του λαδιού, από το "στραπάτσο" του ελαιόκαρπου στα τσουβάλια, κάτι που δε θα συμβαίνει από τη στιγμή που παγώσει ο καιρός, ακόμα και αν οι ελιές μένουν για μέρες αλεστές στους χώρους των ελαιουργείων.

«Μη μαζεύετε μέχρι να παγώσει ο καιρός. Είναι σε βάρος σας, σε βάρος του προϊόντος σας, αυτό που γίνεται σήμερα», λένε οι ελαιουργοί απευθύνοντας προς τους παραγωγούς το μήνυμα αυτό. Άλλωστε, επειδή στην Ιταλία και την Ισπανία παρατηρούνται και πάλι κόλπα για να πέσουν οι τιμές, θα είναι καλό για την Κρήτη να κάνει στάση πωλήσεων, για να προκαλέσει την ανάγκη των ξένων να αγοράσουν ελαιόλαδο και άρα να διατηρηθούν ή και να ανέβουν οι τιμές της αγοράς.

Όχι στα τσουβάλια

«Κάποτε μπορούσαν οι ελιές με κρύο και βροχή να αντέξουν και πέντε και έξι μέρες. Δεν παθαίνανε τίποτα. Δυο γραμμές μου το φέρνανε, γινόταν τρεις. Τώρα μπορεί οι ελιές να έρθουν και μέχρι να αλεστούν έχουν φτάσει ακόμα και το ενάμισι οξέο», λέει χαρακτηριστικά ελαιουργός από το Μαλεβίζι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καλά θα κάνουν οι παραγωγοί να μειώσουν λίγο το μάζεμα. Ας αφήσουν την ελιά πάνω στο δέντρο. Δεν παθαίνει τίποτα η ελιά. Αλλά στοιβαγμένες μέσα σε τσουβάλια με τέτοιες θερμοκρασίες οι ελιές χαλάνε. Και η ποιότητά μας θα πάει περίπατο». Στο μεταξύ, με αυτές τις συνθήκες, έχουμε και την επανεμφάνιση του δάκου, όπως προσθέτει ο ελαιουργός. «Με αυτές τις θερμοκρασίες, ο δάκος ξαναγεννάει κανονικά», λέει χαρακτηριστικά.

Είναι ζημιά

«Μην πηγαίνουν τώρα που κάνει ζέστες να μαζεύουν τις ελιές τους. Δε χάλασε ο κόσμος να περιμένουν λίγες μέρες», καλεί τους παραγωγούς από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας "Ρούσσος Α.Ε." Ζαχαρίας Χιωτάκης. «Δεν ωφελεί τώρα. Διότι το κάθε ελαιουργείο είναι στην "τσίτα". Και δουλεύει και σε πιο υψηλές στροφές, απ' ό,τι συνήθως. Ενώ τα τσουβάλια στοιβάζονται για μέρες γιατί η δυναμικότητα των ελαιουργείων δεν είναι τόσο μεγάλη για να μπορεί να αλέθει αυθημερόν τις ελιές. Και όταν η ελιά με τέτοια θερμοκρασία είναι στην αυλή και είναι και σε τσουβάλι, αυτό κάνει ζημιά στο λάδι. Διότι μπορεί να έχουμε συνηθίσει να μαζεύουμε τις ελιές και να τις βάζουμε στα τσουβάλια, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Στην Ιταλία δε θα δεις τσουβάλια στο λιομάζωμα. Έχουν τον ελαιόκαρπο σε πλαστικά κιβώτια. Στα τσουβάλια θα έπρεπε η αποθήκευση των ελιών να έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια».

Μαζεύουν "φουλ"

Την ίδια ώρα, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και των καλών τιμών παραγωγού, έχουν μαζευτεί ήδη μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου σε ολόκληρη την Κρήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται, από τη φετινή συνολική παραγωγή, έχει ήδη μαζευτεί το 30% τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης. Και αν συνεχιστεί η συγκομιδή του ελαιοκάρπου με αυτούς του ρυθμούς, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, κάτι, όμως, που δε θα ήταν καλό για την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και για την πορεία των τιμών του. Ο ελαιουργός από το Μαλεβίζι λέει στην εφημερίδα μας: «Εγώ ήδη έχω συγκεντρώσει τουλάχιστον το 1/3 του λαδιού μίας καλής χρονιάς. Και είμαστε ακόμα στις αρχές του Δεκεμβρίου». Από την πλευρά του, ο Ζαχαρίας Χιωτάκης εξηγεί πως, «βλέποντας όλα τα ελαιουργεία να έχουν φρακάρει από τσουβάλια, νομίζεις ότι έχει φέτος πολύ μεγάλη βεντέμα. Όμως, δεν είναι έτσι. Διότι όλες τις μέρες τώρα ραβδίζουν».

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Οι ελαιουργοί δηλώνουν ότι όταν θα φρακάρουν οι δεξαμενές τους με λάδι που ο παραγωγός τούς το παραδίδει προς φύλαξη, δηλαδή χωρίς να το τιμολογήσει περιμένοντας μια καλύτερη τιμή, θα αναγκαστούν το υπόλοιπο που θα παραλάβουν να το παραδώσουν προς φύλαξη στον έμπορο με τον οποίο συνεργάζονται. Και αν γίνει αυτό, κάποια στιγμή που ο έμπορος ξεμείνει από άλλο λάδι και χρειαστεί κάποια ποσότητα, θα το διαχειριστεί το λάδι τους.

Εκτιμήσεις παραγωγής: Θα φτάσουμε τους 110 χιλιάδες τόνους

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από διάφορους φορείς για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναφέρουν πως στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 100 με 110 χιλιάδες τόνους και σε 250 έως και 285 χιλιάδες τόνους στο σύνολο της Ελλάδας.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, η παραγωγή στην Πελοπόννησο εκτιμάται μεταξύ 90.000 και 100.000 τόνων, 40.000-50.000 τόνων για την κεντρική Ελλάδα και 20.000-25.000 τόνων για τα νησιά. Έτσι, η συνολική ελληνική παραγωγή θα ανέλθει ανάμεσα στους 250 και 285.000 τόνους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια