Οικονομία

Σύσκεψη για την αναμπέλωση του κρητικού αμπελώνα

Το έργο της αναμπέλωσης του κρητικού αμπελώνα στο νησί μας, η χρηματοδότησή του και η υποβολή ενιαίας πρότασης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτέλεσε το θέμα της σύσκεψης που συγκάλεσαν την Πέμπτη στην Περιφέρεια η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης - πρωτογενούς τομέα - Θεανώ Βρέντζου και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αμπελουργών, των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. Αποφασίστηκε ειδικότερα να συσταθεί ομάδα εργασίας, που θα μελετήσει τα συμπεράσματα της μελέτης του ΤΕΙ Κρήτης για την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα, ώστε να καταλήξει στην ενιαία πρόταση που θα υποβληθεί στο υπουργείο.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι για την αναμπέλωση στο νησί θα απαιτηθεί καταρχήν χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σύντομα μάλιστα η ενιαία πρόταση της Κρήτης για το έργο της αναμπέλωσης, που στηρίζεται στη μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης, θα κατατεθεί ολοκληρωμένα στο υπουργείο.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου ανέφερε: «Ένα από τα βασικότερα θέματα, πρωτογενούς τομέα, που έχει θέσει η Περιφέρεια Κρήτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αναμπέλωση του κρητικού αμπελώνα. Έχει δημιουργηθεί όπως γνωρίζετε μια ομάδα εργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών, με βασικό έργο την αξιοποίηση της μελέτης αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης για το πώς θα πρέπει να γίνει μεθοδικά και οργανωμένα το έργο της αναμπέλωσης στο νησί. Εμείς, ως Περιφέρεια Κρήτης ζητάμε καταρχήν χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει το έργο της αναμπέλωσης, ενώ τα 70 εκατ. ευρώ που δίνει το υπουργείο δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση».

Και η κ. Βρέντζου πρόσθεσε: «Στη σημερινή συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, συζητάμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και σύντομα θα έχουμε καταλήξει στην ενιαία πρόταση της Κρήτης για την αναμπέλωση στο νησί, την οποία και θα υποβάλλουμε στο υπουργείο».

Σχόλια