Οικονομία

"Λαχείο" οι αποδείξεις

Επιστροφή χρημάτων και κληρώσεις δώρων προβλέπει ένα από τα μέτρα του «πακέτου» που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να πετύχει αύξηση των εσόδων του κράτους.Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καταστήσει «λαχείο» την κάθε απόδειξη για τον φορολογούμενο αφού σύμφωνα με υπολογισμούς που έχει πραγματοποιήσει, μέσω του μέτρου αυτού θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα από την καταβολή του ΦΠΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ. 


Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο και το πρόγραμμα «@podeixi», θα είναι περισσότεροι οι φορολογούμενοι σε σχέση με σήμερα οι οποίοι θα ζητάνε αποδείξεις στις αγορές τους, αφού κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα του χαμογελάσει η τύχη του, αναφέρει το real.gr.Το μέτρο, όπως αναφέρεται σε μια μόλις μικρή παράγραφο στα μέτρα που έστειλε η κυβέρνηση, θα συνδεθεί είτε με την ίδια την απόδειξη, είτε με την φοροκάρτα ή την πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Η πρόταση παρουσιάστηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την τρόικα να μην παίρνει σαφή θέση αλλά να ζητά περισσότερα στοιχεία. Ισχυρό χαρτί της ελληνικής πλευράς είναι η εφαρμογή του στην Πορτογαλία με θεαματικά αποτελέσματα καθώς η ζήτηση αποδείξεων έφτασε στο 45% με έσοδα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Η λοταρία των αποδείξεων εφαρμόζεται επίσης στη Μάλτα, τη Σλοβακία, την Ταϊβάν, την Αργεντινή, την Κολομβία, το Πόρτο Ρίκο και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την Ημερησία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το πορτογαλικό μοντέλο εκείνος που θα κερδίσει στην κλήρωση μπορεί να κερδίσει αυτοκίνητο ή μετρητά, ενώ στη Σλοβενία και τη Μάλτα, τα κέρδη περιορίζονται μόνο σε μετρητά. Στην Πορτογαλία, πάντως, το αντίστοιχο μοντέλο οδήγησε σε αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ κατά 800 εκατ. μέσα σε έξι μήνες.


Οι κληρώσεις δώρων θα περιλαμβάνουν μέχρι και αυτοκίνητα για τους υπερτυχερούς αλλά και σημαντικά χρηματικά ποσά. Η κάθε μοναδική απόδειξη συναλλαγής θα είναι με αυτόν τον τρόπο και ένας «λαχνός» για τον φορολογούμενο. 

Αν και εφόσον εγκριθεί το μέτρο, απροσδιόριστο παραμένει το εάν τα έπαθλα θα μοιράζονται σε μηνιαία βάση ή θα γίνεται μία κλήρωση στο τέλος της χρονιάς

Σχόλια