Οικονομία

"Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά"

«Υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει ακόμα, ωστόσο, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα, όσον αφορά το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού», εκτιμά ο επικεφαλής (Chief Executive Officer) του Παγκόσμιου Τραπεζικού Οργανισμού Citigroup Μάικλ Κόρμπατ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Κόρμπατ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα όσον αφορά το κλείσιμο του χρηματοδοτικού της κενού, έχει επιτύχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και το τραπεζικό της σύστημα είναι κεφαλαιακά ισχυρό», αλλά «υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει ακόμα», υποστήριξε ο επικεφαλής του παγκόσμιου τραπεζικού οργανισμού.

«Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Η ανάπτυξη όμως θα βοηθήσει στη μείωση αυτής της αναλογίας, σε μερικά χρόνια. Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν με συνέπεια την επιδίωξη δημοσιονομικής πειθαρχία» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Σημειώνει ακόμη ότι «υπό δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα έδειξε αξιοσημείωτη πολιτική αντοχή». «Είναι η μακρότερη περίοδος που η χώρα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που αποδεικνύει την αντίληψη ηγεσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την αξιέπαινη προσπάθεια συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Στη νότια Ευρωζώνη εμφανίζονται νέα πολιτικά κόμματα, ενώ τα Κοινοβούλια είναι κατακερματισμένα και αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ξεπεραστούν οι κομματικές διαφορές. Στο μυαλό μου, ο βασικός πολιτικός κίνδυνος είναι η έλλειψη ηγεσίας ή η αναποτελεσματικότητά της. Οσο οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τους λαούς της περιοχής», αναφέρει.

Σχόλια