Οικονομία

Άρχισε το λιομάζεμα μέχρι και στα… πεζοδρόμια

Μέχρι και από τα πεζοδρόμια της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και από περιοχές με ελαιόδεντρα κάτω από τα οποία λειτουργούν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων έχει αρχίσει και γίνεται το λιομάζωμα. Οι λόγοι; Ευνόητοι. Όταν έχει το ελαιόλαδο 2,80 έως και 3 ευρώ το κιλό ως τιμή εκκίνησης, δε γίνεται να έχει κάποιος ελιές, έστω και σε τέτοια σημεία, και να μην τις μαζέψει για να επωφεληθεί έστω και από λίγο λάδι!

Το Σάββατο το πρωί σε ελαιουργείο χωριού του Μαλεβιζίου εμφανίστηκε Ηρακλειώτης που είπε: «Έρχομαι από τη Χριστομιχάλη Ξυλούρη. Μάζεψα κάποια δέντρα που έχω εκεί και το σπίτι μου. Έφερα να αλέσω. Είναι τέσσερα τσουβαλάκια. Το αφήνω στο φιλότιμό σας». «Δεν μπορώ να αλέσω μόνο τέσσερα τσουβαλάκια. Αλλά θα σε βάλω με άλλον παραγωγό και θα σου δώσω την αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου», του απάντησε ο ελαιουργός. Και πράγματι ένα μικρό δοχείο με λίγα λίτρα ελαιολάδου έπαιρνε στη συνέχεια ο συγκεκριμένος Ηρακλειώτης και έφευγε ευχαριστώντας τον ελαιουργό.

Εκτός όμως από τέτοια φαινόμενα, βλέπουμε και ελαιόδεντρα μαζεμένα και κλαδεμένα, ακόμα και εντός της πόλης. Η φωτογραφία που τραβήξαμε είναι από την περιοχή του "Αστέρα", πίσω από τις εφορίες της Κνωσού, δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο κόσμος χρησιμοποιεί την περιοχή για στάθμευση, μέχρι να κάνει τη δουλειά του στις γύρω υπηρεσίες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων να μαζέψουν τον ελαιόκαρπό τους, να κλαδέψουν τα δέντρα και να ομορφύνουν έτσι και την περιοχή. Με τρία ευρώ το λάδι, δεν αφήνεις τον ελαιόκαρπο αμάζευτο. Ακόμα και από δέντρα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια τα είχες εγκαταλείψει...

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια