Οικονομία

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη τρόικας-ΥΠΟΙΚ της Παρασκευής

Μαραθώνιες συσκέψεις προετοιμασίας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έλαβαν χώρα έως το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη. Ωστόσο, αντί της αναμενόμενης δεύτερης τηλεδιάσκεψης με τους ελεγκτές, που, αν και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ, ακυρώθηκε, όπως επιβεβαίωσαν και πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τους Πολ Τόμσεν και Τόμας Βίζερ, τους προϊσταμένους δηλαδή των κλιμακίων, οι οποίοι ενημερώνουν ΔΝΤ και Eurogroup, αντίστοιχα.

Νέα ωστόσο τηλεδιάσκεψη είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός σαββατοκύριακου.

Από την ελληνική πλευρά φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές, καθώς θεωρείται ότι πρέπει να υπάρξει βούληση για ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ωστόσο πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλεγαν πως δεν έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος», τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, θεωρούμε πως δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία είναι κρίσιμο να έχουμε μία ξεκάθαρη κατανόηση, προκειμένου να αποφευχθεί μία αποτυχημένη επιστροφή. Όπως πάντα, θα είμαστε διαλλακτικοί, αλλά για την ώρα υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων», λένε οι πηγές του ΔΝΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πάντως τις πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό και έλεγαν πως «η Ελλάδα ζήτησε τη ματαίωση της τηλεδιάσκεψης, την οποία μάλιστα δεν είχε ποτέ προαναγγείλει».

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται: «Το υπουργείο Οικονομικών δε ζήτησε ποτέ αναβολή της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) τηλεδιάσκεψης με την τρόικα, η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».

Σχόλια