default-image

"Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα"

Οικονομία
"Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα στους δανειστές «να σταματήσουν την πίεση» και «να βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη» απευθύνει το Bloomberg, προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να οδηγηθεί στη διάλυση.

Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία (Give Greece a chance) είναι ο τίτλος του άρθρου του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι πιστωτές δοκιμάζουν -και πάλι- τις αντοχές της Ελλάδας. Αν συνεχίσουν να πιέζουν, τότε κινδυνεύουν να κάνουν κομμάτια την Ευρωζώνη, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους και την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν έναν τρόπο να ανακουφίσουν την Ελλάδα από τα χρέη της».

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την προσφορά της Τρόικα προς την Ελλάδα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης, «τοξική», εκτιμώντας πως οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μειώσεις και μέτρα που δεν θα έχουν καμία θετική ανταπόκριση. Αντιθέτως, σημειώνεται, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και είναι βέβαιο πως θα αποτύχουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται και ενδέχεται να αντικαταστήσει τον μετριοπαθή Σαμαρά, σημειώνει το άρθρο υπενθυμίζοντας τη νίκη που διήγαγε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια του άρθρου παρατίθενται οι κατακτήσεις της Ελλάδας κατά την τελευταία πενταετία, με κορυφαία εκείνη της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που χαρακτηρίζεται «σπάνιο κατόρθωμα».

«Εάν συνεχιστεί η λιτότητα, τότε θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως θα δοθεί τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία», προειδοποιούν οι αρθρογράφοι. «Η ζημιά, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί. Το σύνολο του ευρωπαϊκού σχεδίου θα κινδυνεύσει. Ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να προκαλέσει, μονομερώς, απώλειες στους πιστωτές. Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ισπανία και Πορτογαλία. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται πως έρχεται ένα κύμα αθέτησης υποσχέσεων, τότε η προκύπτουσα αναταραχή θα μπορούσε να ωθήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε νέα κρίση. Είναι ευρέως κατανοητό πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλος μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί. Αν γίνει μεθοδευμένα θα υπάρξουν οι ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Αν γίνει άτακτα, το κόστος θα είναι μεγάλο. Η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να δείξουν το δρόμο. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόσο θα μειωθούν οι πιθανότητες για χειρότερες συμφορές».

από το usay.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News