Οικονομία

Τροϊκανοί: Πάρτε πίσω τη ρύθμιση για 100 δόσεις και "κόκκινα" δάνεια

Νέα βόμβα στις διαπραγματεύσεις και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση βάζει η τρόικα η οποία ζητά την απόσυρση της ρύθμισης για την πληρωμή των οφειλών έως και 100 δόσεις.

Το θέμα αυτό αναδείχθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης και προκαλεί αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που περιμένει όλη η αγορά και εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα - ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Η τρόικα αναφέρεται στο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα "κόκκινα" δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Τα νέα αυτά δεδομένα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα.

Σχόλια