Οικονομία

Μέρκελ: "Εύθραυστη η κατάσταση στην Ευρωζώνη"

«Εξαιρετικά εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην Ένωση Γερμανών Εργοδοτών BDA, προσθέτοντας πως «σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις».

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δε θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί μεγάλη οικονομική πρόοδος στην Ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, σημειώνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά και προειδοποίησε, πως «η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλο ένα χρόνο για να φθάσει σε ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, από 2% και 1,8%.

Όπως τόνισε η Μέρκελ στην ομιλία της, η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.

«Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση», δήλωσε η καγκελάριος. Επανέλαβε, παράλληλα, πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι' αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε.

Η Γερμανία επιδιώκει να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον ερχόμενο χρόνο και ενώ η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία, αυτό δεν θα γίνει σε βάρος του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό», τόνισε η Μέρκελ. «(Ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015) αντιμετωπίζεται ως υπερβολική αποταμίευση. Όμως υπό το φως των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είναι... απλώς καλή διαγωγή».

Σχόλια