default-image

Χαρδούβελης: Χρειάζεται συμφωνία για την "επόμενη ημέρα"

Οικονομία
Χαρδούβελης: Χρειάζεται συμφωνία για την "επόμενη ημέρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμφωνία με την τρόικα για την «επόμενη ημέρα» πρέπει να κλείσει το συντομότερο, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως η σχέση με τους δανειστές θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια μιας και θα συνεχιστεί μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα είναι η ίδια σχέση με αυτήν της μνημονιακής περιόδου.

«Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής μέχρις ότου να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο όπως είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ίσως αυτή η περίοδος είναι έξι μήνες, ίσως είναι ένας χρόνος, αλλά και σε αυτή την περίοδο θα είναι πολύ πιο εκτός, δεν θα μπαίνουν τόσο πολύ στη μικροδιαχείριση των πραγμάτων των δικών μας. Θα πούνε 'κάντε κάποια πράγματα' και θα μας αφήσουν ελεύθερους εμείς να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό σε αυτό τον τομέα και πως θα το προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως γράφει το in.gr, ο ίδιος προέβλεψε ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 2,9%, ενώ πρόσθεσε πως φέτος η ανάπτυξη θα είναι οριακή και θα φτάσει το 0,5%. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα και την απάντηση Σαμαρά για τη μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Γκ. Χαρδούβελης, δήλωσε:

»Συμφωνώ με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα μέσα σε μια στιγμή. Χρειάζεται σταθερότητα, απολύτως. Και ως οικονομολόγος και ως υπουργός Οικονομικών θεωρώ ότι πρέπει να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα, διότι αβεβαιότητα σημαίνει ότι φοβούνται οι επενδυτές, φοβούνται οι καταναλωτές κανείς δεν ξανοίγεται».

Ο κ. Χαρδούβελης είπε πως η συμφωνία για την επόμενη μέρα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς η όποια καθυστέρηση έχει κόστος και προέβλεψε πως αμέσως μετά τη συμφωνία θα υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στην κυβερνητική γραμμή, αναφέρει το in.gr.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, ο Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποίησε πως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ίσως και με χειρότερους όρους σε αυτό που η κυβέρνηση θα επιτύχει νωρίτερα.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους είπε: «Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε, τα οποία δεν είναι αναγκαστικά κούρεμα με τον τρόπο που το σκέφτεται η αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι είναι βιώσιμο το χρέος με τις κινήσεις που θα κάνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως υπάρχει υπερφορολόγηση, λέγοντας ότι «επειδή το κράτος είναι ανίκανο να πιάσει τη φοροδιαφυγή, τελικά καταλήγουμε -ψάχνοντας να βρούμε έσοδα- εκεί που τα βρίσκουμε εύκολα. Υπερφορολογούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ είπε πως υπάρχει στις περισσότερες χώρες, σημειώνοντας πως στη χώρα μας επιβλήθηκε σε μια πολύ άσχημη περίοδο. Ωστόσο υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες του υπουργείου του, τονίζοντας ότι έπρεπε να δημιουργηθούν εκ του μηδενός συστήματα, που θα υπολόγιζαν τα πάντα και πρόσθεσε πως τα όποια λάθη διορθώνονται αλλά το σύστημα λειτούργησε, αναφέρει το in.gr.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον φοροελαφρύνσεις είπε: «Αν η οικονομία πραγματικά συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5%, 4% θα έχουμε το περιθώριο να κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Και αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα είναι στοχευμένες έτσι που και να βοηθήσουν αυτόν που έχει υπερφορολογηθεί αλλά να βοηθήσουν και την οικονομία».

Ο Γκ. Χαρδούβελης σχολίασε και τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε πει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση οι τράπεζες θα αδειάσουν από καταθέσεις.

«Σταθερό το τραπεζικό σύστημα»

«Το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε. Η μεγαλύτερη προστασία που έφεραν τα stress tests ήταν η προστασία στις καταθέσεις. Τι είπαν τα stress tests, ότι ακόμα και το χειρότερο στραβό να πάει στην ελληνική οικονομία το 2015 και το 2016 οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια για να αντέξουν την απώλεια. Άρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις» υποστήριξε.

«Εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Δεν θα αποσύρω την κατάθεσή μου. Όποιος και να 'ναι πάνω και επειδή πιστεύω ότι όποιος και να 'ναι πάνω θα ακολουθήσει την πολιτική μου είμαι σίγουρος. Υπάρχει ένας τρόπος για την Ελλάδα και είναι ο δρόμος που δείχνουμε εμείς ως κυβέρνηση» πρόσθεσε.   

Μιλώντας, τέλος, για τους κινδύνους που μπορεί να έχει μια πολιτική «λεονταρισμών» σημείωσε: «Το να λες εγώ θα δώσω δεξιά και αριστερά είναι λάθος αν δεν ξέρεις από πού θα βρεις τα χρήματα. Μπορεί να εξαγριώσεις τις αγορές, μπορεί να μπεις σε ένα μνημόνιο πιο σκληρό»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News