default-image

Γ. Ζανιάς: "Πολιτικό ρίσκο εναντίον οικονομίας"

Κρήτη
Γ. Ζανιάς: "Πολιτικό ρίσκο εναντίον οικονομίας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 115 χρόνια συνεχούς παρουσίας της Εθνικής στην Κρήτη εορτάζει φέτος η τράπεζα, η διοίκηση της οποίας, στο πλαίσιο και της πολιτικής της για αμεσότερη επικοινωνία με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, συνοδευόμενη από ανώτερα και ανώτατα στελέχη, επισκέφτηκε τη Μεγαλόνησο.

Σε ομιλία του στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς είπε μεταξύ άλλων για τον κίνδυνο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας να επισκιαστούν από το πολιτικό ρίσκο. «Οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο», τόνισε.

Παραθέτοντας τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το θετικό κλίμα που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία, τόνισε ότι αυτοί μπορεί να είναι εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί, οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί και πρόσθεσε ότι «το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ μίλησε και για τα αποτελέσματα των stress test, τα οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, έδειξαν ότι καμία από τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες δε χρειάζεται να προχωρήσει σε νέα άντληση κεφαλαίων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρωμένες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες μπορούν να συγκεντρωθούν πλέον «στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης».

«Η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύεται πως διαθέτει όχι μόνο τη ρευστότητα αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για να διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο που έχει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», είπε ακόμη ο κ. Ζανιάς ο οποίος συμπλήρωσε πως η συγκυρία της αποκατάστασης της τραπεζικής ευρωστίας συμπίπτει με αυτή του γυρίσματος της ελληνικής οικονομίας από μια εποχή μακράς και βαθιάς ύφεσης σε μια εποχή νέας ανάπτυξης, γεγονός που «βελτιώνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις συνθήκες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων και επηρεάζει θετικά τα business plans των επιχειρήσεων στα οποία στηρίζονται οι νέες χρηματοδοτήσεις, οι αναδιαρθρώσεις δανείων όπου αυτές χρειάζονται, καθώς και την αξία των τυχόν ενέχυρων».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται πρέπει να συνεχίσουν για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς βοηθούν στη μετατροπή του αναπτυξιακού προτύπου που μας οδήγησε στην κρίση σε ένα νέο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν «για αρκετά χρόνια σπρώχναμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί μιας επίπλαστης ανάπτυξης η οποία στηριζόταν στην κατανάλωση με δανεικά».

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα 6 χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020. «Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δε θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά», τόνισε, ωστόσο, όπως είπε, «αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ανακοίνωσε ότι η Εθνική κατά την περίοδο της κρίσης προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, και μάλιστα πολύ συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας τους πελάτες της, ενώ απατώντας στους ισχυρισμούς ότι η ΕΤΕ έχει κλείσει τη ροή χρηματοδότησης είπε ότι η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια φτάνει περίπου το 80%, ωστόσο όπως είπε «βεβαίως δεν υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα».

Παράλληλα, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι η «η Εθνική καυχάται για τα εύσημα που της απονέμονται, εκ του λόγου ότι το χαρτοφυλάκιο έχει τέτοια ποιότητα ώστε η Τράπεζα να διαθέτει το μικρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με βάση την πολύ αυστηρότερη ευρωπαϊκή εκδοχή», γεγονός που, όπως είπε, της επιτρέπει να υλοποιεί πρόγραμμα χορηγήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014.

Αναφορικά με τα stress test, o διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επισήμανε ότι κατέδειξαν πως το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και αντέχει, ενώ απαντώντας στις αναφορές σχετικά με το ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν και έχουν ανάγκη κεφαλαίων παρέπεμψε στην αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία τα χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα σχόλια αβάσιμα.

Όπως επισήμανε «η ανάπτυξη είναι παρούσα έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης. Από το αρνητικό πρόσημο προχωρήσαμε σε θετικό ρυθμό, καταγραφή που θα γίνει με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους».

Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης 115 ετών δημιουργικής παρουσίας στην Κρήτη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας οργάνωσε στο Ηράκλειο, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, έκθεση με τρεις θεματικές ενότητες. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, πρωτότυπα ιστορικά τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής για τη συμβολή της Τράπεζας στην Τράπεζα Κρήτης και έκθεση των χαρτονομισμάτων της καθώς και αντίγραφα χαρτών της Μεγαλονήσου από το 16ο έως τον 18ο αιώνα από τη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής.

Στα Χανιά θα παρουσιαστεί το βιβλίο, έκδοση του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, "Αλέξανδρος Ζαΐμης, Όψεις ενός πολυσχιδούς βίου (1855-1936)". Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης υπήρξε αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας και μετέπειτα διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News