Οικονομία

Χάνουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ... λόγω επιδομάτων

Άρχισαν να αναρτώνται σταδιακά στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Είναι η τρίτη φουρνιά εκκαθαριστικών (και θα ακολουθήσουν και άλλες) και αυτή τη φορά αφορά αυτούς οι οποίοι δικαιούνται εκπτώσεις από το φόρο. 


Ωστόσο ο «γολγοθάς» για ορισμένους πολίτες θα συνεχιστεί καθώς χάνουν την απαλλαγή από το φόρο επειδή εισπράττουν ειδικά επιδόματα ή εισέπραξαν αποζημιώσεις απόλυσης. Την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι «αδικίες διορθώνονται» χωρίς, ωστόσο, να δοθούν διευκρινίσεις πως θα διορθωθεί η συγκεκριμένη αδικία.Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι για να υπάρξει διόρθωση στο θέμα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα νέα εκκαθαριστικά θα έρθει αργότερα και όσοι δικαιούνται τελικά την έκπτωση να απευθυνθούν για νέα εκκαθάριση στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα που επιβεβαιώνουν την επιδημία αλαλούμ στον ΕΝΦΙΑ είναι πολλά με θύματα τους φορολογούμενους.Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση 

Πρώτον, δικαιούνται έκπτωση 50%, όσα νοικοκυριά είχαν το 2013 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ με το όριο να προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 12.000 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρεί και περιουσιακά κριτήρια. Δεν πρέπει να έχει κτίσματα συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τετραγωνικών και τα ακίνητα να είναι αντικειμενικής αξίας έως 85.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμος, έως 150.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος και έως 200.000 ευρώ εφόσον έχει παιδιά.


Δεύτερον, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Η απαλλαγή δίνεται εφόσον το νοικοκυριό δεν έχει κτίσματα συνολικής επιφάνειας πάνω από 150 τετραγωνικά.Τρίτον, έκπτωση 20% δίνεται σε κάθε κτίσμα το οποίο είναι αποπερατωμένο και καθόλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενό και δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα (είχε απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος).


Οι φορολογούμενοι, όταν φορτωθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ανήκουν σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες θα πρέπει να ελέγξουν αν τους έχουν δοθεί οι εκπτώσεις που δικαιούνται. Σημειώνεται ότι η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων θα γίνουν χωρίς οι τελευταίοι να κάνουν κάποια ενέργεια, αλλά με βάση στοιχεία που διαθέτει ήδη η φορολογική διοίκηση (εισοδήματα, εικόνα ακίνητης περιουσίας, στοιχεία ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που ελήφθησαν από τον ΔΕΔΔΗΕ).


Τα περισσότερα λάθη αναμένονται στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Για να δοθεί η έκπτωση, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει διασταύρωση μεταξύ του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ, του αριθμού παροχής που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στα έντυπα Ε2 και Ε9 καθώς και της ένδειξης «κενό» που εμφανίζεται στο έντυπο Ε2. Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις για την έκπτωση αλλά δεν την έχουν λάβει θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στην εφορία που υπάγονται. Το ότι δεν έχει δοθεί η έκπτωση θα οφείλεται σε λανθασμένη δήλωση του αριθμού παροχής είτε στην λανθασμένη ένδειξη «κενό».


Πηγή: capital.gr

Σχόλια