default-image

Φαίνεται πως τη γλιτώνουν οι αγροτικές επιδοτήσεις

Κρήτη
Φαίνεται πως τη γλιτώνουν οι αγροτικές επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροπολογία που κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές της Ν.Δ. βάζει φρένο στην αναγκαστική παρακράτηση των άμεσων ενισχύσεων (επιδοτήσεων) της ΚΑΠ, που σχεδίαζε ο ΟΓΑ για να καλύψει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, που έχουν στο μεταξύ το δικαίωμα να κάνουν ρύθμιση των εισφορών που οφείλουν αποπληρώνοντας το χρέος τους σε 72 ή 100 δόσεις. Στο μεταξύ στο θέμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις κοινοτικές ενισχύσεις επανήλθε με δηλώσεις του στη Δημόσια Τηλεόραση ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χάρη στο συμψηφισμό από τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πιθανά να μη χρειαστεί να περάσουμε καθόλου στην Ενιαία Ενίσχυση.

Η τροπολογία των 38 βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διάθεση και χρήση δημόσιων εγγράφων.

Μεταξύ των 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν την τροπολογία είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε την τροπολογία στη Βουλή λέγοντας ότι διορθώνει το νόμο, ο οποίος ανέφερε ότι ο ΟΓΑ δύναται μεταξύ άλλων να παρακρατεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές αγροτών και ποσά που προέρχονται από επιδοτήσεις, δηλαδή ενισχύσεις από Ε.Ε., οι οποίες όμως δεν είναι εισοδηματικές ενισχύσεις αλλά οικονομικές ενισχύσεις που καλύπτουν τη διαφορά κόστους παραγωγής με εκείνο άλλων χωρών.

Οι 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αγρότες που εισπράττουν την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ χωρίς να πληρώνουν την ετήσια εισφορά τους στον ασφαλιστικό τους φορέα τον ΟΓΑ. Έσπευσαν όμως να προλάβουν πιθανή εμπλοκή των άμεσων ενισχύσεων στο θέμα του συμψηφισμού και των παρακρατήσεων υπέρ ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Ανάλογη τροπολογία κατέθεσαν και 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ενισχύοντας το αίτημα πολλών αγροτοσυνδικαλιστικών και συνεταιριστικών φορέων απ' όλη την Ελλάδα.

Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξακολουθεί να λαμβάνει εντολές από το υπουργείο σας να προσκομίζει στοιχεία αγροτών, προκειμένου να συμψηφιστούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις που δικαιούνται, με τις οφειλές που έχουν προς τον ΟΓΑ».

Και προσθέτουν: «Οι εντολές υποτίθεται ότι βασίζονται στην παράγραφο 1Α 2 του νόμου 4254 περί ενδυνάμωσης των εισπρακτικών μηχανισμών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη "οι παρακρατήσεις για εξόφληση οφειλών προς τα ταμεία αφορούν πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις, δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, τα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και Α.Ε. του Δημοσίου.

Η διαπίστωση ότι πουθενά δεν αναφέρονται οι λέξεις "ενιαία ενίσχυση" ή ενισχύσεις από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο είναι προφανής. Πέραν όμως αυτού, ακόμα και εάν με τη λέξη "επιδοτήσεις" υπονοείται και η παρακράτηση της ενιαίας ενίσχυσης, ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι οι παρακρατήσεις αφορούν πληρωμές που καταβάλλονται από το δημόσιο και φορείς του».

Λόγω μεγάλου συμψηφισμού με τις επιστροφές ΦΠΑ-πετρελαίου ίσως τη γλιτώσουν οι αγροτικές επιδοτήσεις

Εντωμεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, σε δηλώσεις του στη ΝΕΡΙΤ ανέφερε ότι, χάρη στο συμψηφισμό από τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πιθανά να μη χρειαστεί να περάσουμε καθόλου στην Ενιαία Ενίσχυση.

«Ο ΟΓΑ ξεκινάει από συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ και πετρελαίου που παίρνουν οι αγρότες. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από κανένα γεωργό ή κτηνοτρόφο σε όλη τη χώρα ότι θα πρέπει να συμψηφίζουμε επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, που είναι εθνικά λεφτά με οφειλές στον ΟΓΑ», ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος. Και κατέληξε: «Αυτές τις μέρες γίνεται εκκαθάριση ΦΠΑ και πετρελαίου και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προσδοκούσαμε να εισπράξουμε από τη συγκεκριμένη ρύθμιση νόμου που έγινε τον Απρίλη θα επαληθευτεί. Έτσι, χάρη στους μεγάλους συμψηφισμούς από τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πιθανά να μη χρειαστεί να περάσουμε καθόλου στα άλλα μέτρα».

«Είχε ασκηθεί μεγάλη πίεση»

«Οι τροπολογίες αυτές κατατέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., γιατί είχε ασκηθεί τις τελευταίες μέρες πάρα πολύ μεγάλη πίεση από τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών, την ΠΑΣΕΓΕΣ και όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Φαίνεται όμως ότι έχει αποδώσει και η προσπάθεια που επιχειρείται, να παρακρατηθούν δηλαδή οι οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ, και το Δημόσιο από τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν από την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Από τα χρήματα που πήραμε προχθές για να μοιράσουμε στους αγρότες που συνεργάζονται με την ΕΑΣΙ και αφορούν σε επιστροφές αγροτικού ΦΠΑ, διαπιστώσαμε ότι έχει παρακρατηθεί για χρέη προς τον ΟΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, το ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ. το 28% των χρημάτων. Μόνο 24 αγρότες πήραν στο ακέραιο την επιστροφή του ΦΠΑ. Όλοι οι άλλοι χρωστούσαν μικρά η μεγαλύτερα ποσά», είπε στη "Νέα Κρήτη" και τον Ν. Πετάση ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News