default-image

Α. Μέρκελ: "Ποντάρω στην καλή συνεργασία της ΕΚΤ"

Οικονομία
Α. Μέρκελ: "Ποντάρω στην καλή συνεργασία της ΕΚΤ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαι ευγνώμων στον Μάριο Ντράγκι επειδή και πάλι αντικατόπτρισε τις σκέψεις μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επειδή έκανε σαφές στους ηγέτες των χωρών - μελών της Ε.Ε., στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν ρόλο για να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αυτή είναι η δουλειά της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως αν η δημοσιονομική πολιτική δεν αντιδρά ταυτοχρόνως, εάν δεν βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική μας, την ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα, τότε δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη μη ικανοποιητική κατάσταση», τόνισε η καγκελάριος που σύμφωνα με την ίδια οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν «τη σαφή πρόθεσή τους» να τα κάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη οικονομία.

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τις σχέσεις της κυβέρνησής της με τον Ντράγκι, η Μέρκελ απάντησε: «Η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και για μας στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως θέλω να πω με σαφήνεια ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ότι σήμερα είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής», τόνισε καταλήγοντας «ποντάρω στην καλή συνεργασία με την ΕΚΤ στους τομείς που αφορούν εμένα και όλους μας ως ηγέτες».

Στην επόμενη σύνοδο το πακέτο των 300 δισ.

Η καγκελάριος χαιρέτισε το οικονομικό πακέτο ανάπτυξης των 300 δισ. ευρώ που πρότεινε ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ το πρόγραμμα ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει το Δεκέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση και επένδυση των πόρων, δήλωσε η Καγκελάριος.

Όπως είπε κατά την συνέντευξη Τύπου παρότι δεν έχει ακόμη οριστεί ποιοι τομείς θα ενισχυθούν από το επενδυτικό πρόγραμμα η ίδια πρότεινε την ψηφιακή οικονομία και την εκπαίδευση. «Ανέφερα στη Σύνοδο την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εκπαίδευση ως υπό ενίσχυση τομείς», δήλωσε η Α. Μέρκελ.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Ντράγκι που ζητούσε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου της ΕΚΤ, συνδυασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και της ενίσχυσης της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μία επιστροφή στην ύφεση».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που διάβαζε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι επεσήμανε ότι ο τελευταίος υπογραμμίζει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News