default-image

Ένα στα δύο καταστήματα λειτουργεί χωρίς άδεια

Οικονομία
Ένα στα δύο καταστήματα λειτουργεί χωρίς άδεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς στα όρια της νομιμότητας κινούνται πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο, που στερούνται σε μεγάλο ποσοστό άδεια λειτουργίας. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Το 2013 το ποσοστό των καταστημάτων που απέκτησε την τελική άδεια και ήταν καθόλα νόμιμοι είναι μόλις 50%.   

Και όλα αυτά ενώ ο Δήμος συνεχίζει να καλεί τους καταστηματάρχες να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες που θα τους επιτρέψουν να μην καταστούν νομικά υπόλογοι. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι και η άγνοια της νομοθεσίας, που έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στον αριθμό των μαγαζιών που λειτουργούν με προέγκριση άδειας και όχι την τελική αδειοδότηση, η οποία, όπως εξηγούν και επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι αρμόδιοι, είναι εκείνη που επιτρέπει τη λειτουργία του καταστήματος.

Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, θα πρέπει ένας καταστηματάρχης να λάβει αρχικά την προέγκριση που αφορά την ίδρυση μιας επιχείρησης προσκομίζοντας συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Αφού τη λάβει έχει τρίμηνη προθεσμία έως ότου λάβει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος το τελικό "ναι" για την οποία δίνει η υγειονομική υπηρεσία. Ωστόσο σε μεγάλο ποσοστό αυτό δε γίνεται, με πολλά καταστήματα να λειτουργούν μόνο με την προέγκριση.

Τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους. Μόνο για το 2013 έλαβαν προέγκριση 393 καταστήματα, εκ των οποίων έλαβαν οριστική άδεια τα 174. Για το 2014 και μέχρι σήμερα έχουν λάβει προέγκριση 324 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με οριστική άδεια να έχουν πάρει τα 116.

Μάλιστα πολλά καταστήματα ανανεώνουν τις προεγκρίσεις χωρίς να προχωρούν στην τελική αδειδότηση. Για το λόγο αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου επισήμαναν σε κάθε τόνο στους συλλόγους των καταστηματαρχών σε πρόσφατη σύσκεψη στη Λότζια ότι θα πρέπει άμεσα να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες σε αδειοδοτήσεις υπάρχουν.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το Σωματείο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, που μάλιστα την ερχόμενη Τετάρτη καλεί τα μέλη του να εκλέξουν τη διοίκησή τους.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News