Οικονομία

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται ο από το 2015 σε όλα τα προνοιακά  επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης και το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως εξήγησε ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες."Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα αλαλούμ με τα επιδόματα καθώς όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τρία υπουργεία, ( Εργασίας - Οικονομικών - Εσωτερικών) και 325 δήμοι δίνουν 113 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα σε χρήμα ή σε είδος με συνολικό ετήσιο κόστος 4,3 δισ. ευρώ, αναφέρει το newsit.gr.


Οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκ πολίτες και πρόκειται για ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και φοιτητές.

Με τη μεταρρύθμιση που προωθείται, όλα αυτά τα επιδόματα θα συγκεντρωθούν κάτω από την "ομπρέλα" του υπουργείου Εργασίας.Σύμφωνα με τα συνδικάτα εργαζομένων και συνταξιούχων, από τις αλλαγές αυτές και την ανακατανομή των πόρων θα θιγούν άνεργοι, χαμηλόμισθοι στα όρια της φτώχειας, συνταξιούχοι και οικογένειες που σήμερα παίρνουν 2 ή 3 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα.


Μάλιστα, οι οργανώσεις των συνταξιούχων θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 1 Νοεμβρίου κατά της πολιτικής των μνημονίων.

Σχόλια