default-image

Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας;

Οικονομία
Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν θεωρεί ότι από 1/1/2015 τελειώνει οριστικά το καθεστώς πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εγκαινιάζεται ένα νέο καθεστώς που θα προστατεύει μόνο τους "κοινωνικά αδύναμους". Και μια και στην Ελλάδα τα κριτήρια των "κοινωνικά αδύναμων" συνήθως συμπίπτουν με αυτά της πλήρους εξαθλίωσης, τα μαντάτα που έφερε στη χώρα ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Γίρκι Κατάινεν, δεν είναι καθόλου καλά.

Ο κ. Κατάινεν τα ανέφερε αυτά σε απάντησή του προς γραπτό ερώτημα που είχε θέσει στην Κομισιόν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης είχε θέσει το ερώτημα προς την Κομισιόν ποια θα είναι η θέση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οφειλετών, σημειώνοντας το τεράστιο νούμερο των δανείων που είναι μη εξυπηρετούμενα (σχεδόν 32% του συνόλου).

Ο Φιλανδός επίτροπος απάντησε ως εξής: «Όσον αφορά την αναστολή των δημοπρασιών για πρώτη κατοικία, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του ηθικού κινδύνου και της παροχής προστασίας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Υπό το πρίσμα αυτό, ο νόμος 4224/2013, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθιέρωσε ένα προσωρινό καθεστώς όσον αφορά τις δημοπρασίες των οφειλετών για πρώτη κατοικία, το οποίο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Αυτή η προσωρινή ρύθμιση θεσπίστηκε μετά τη λήξη του μορατόριουμ για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οφειλετών, το Δεκέμβριο του 2013. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».

Εξάλλου ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε και πώς θα έκρινε η Κομισιόν την πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ερώτημα στο οποίο ο κ. Κατάινεν απάντησε δίχως να αφήσει... "παραθυράκια": «Το ΕΤΧΣ δημιουργήθηκε και πιστώθηκε με 50 δισ. ευρώ, με σκοπό να εξασφαλίσει την αποτελεσματική διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, να αναλάβει και να διαχειριστεί την κυριότητα των τραπεζών που έχουν λάβει ενίσχυση και έχουν εξυγιανθεί, και στη συνέχεια να προβεί στην εκ νέου ιδιωτικοποίησή τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News