default-image

Στα ύψη το κόστος του αρδευτικού νερού στο Φόδελε

Κρήτη
Στα ύψη το κόστος του αρδευτικού νερού στο Φόδελε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νερό-δηλητήριο για τις τσέπες τους αποτελεί για τους αγρότες το υψηλού, όπως λένε, κόστους αρδευτικό νερό, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στα τελευταία χρόνια της κρίσης, με συνέπεια καλλιέργειες να εγκαταλείπονται, όπως κατέγραψε η "Νέα Κρήτη" στο Φόδελε.

Την ίδια στιγμή, χρεωμένοι μέχρι το λαιμό είναι αρκετοί πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς για το αρδευτικό νερό, ακόμη και αν πρόκειται για την καλλιέργεια λίγων στρεμμάτων, απ' όπου μπορούν να εξασφαλίζουν βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους.

Τη μείωση του τιμολογίου για το αρδευτικό νερό ζητούν αγρότες και πολίτες, με τη δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου να απαντά ότι το ζήτημα θα εξεταστεί σε βάθος με βάση τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που θα εκπονηθεί σε σχέση με το κόστος άντλησης του νερού, σε όλες τις περιοχές του δήμου.

Αναλυτικότερα, οικονομική κρίση και αρδευτικό νερό-"χρυσάφι", όπως το χαρακτηρίζουν, έχουν χτυπήσει αλύπητα και τον "καρπό που κατοικούν οι ηλιαχτίδες", τα φοδελιανά πορτοκάλια, με τους αγρότες να εγκαταλείπουν καλλιέργειες αφού, όπως λένε, δε βγαίνουν οικονομικά.

Το τιμολόγιο για το αρδευτικό νερό στο Φόδελε άγγιζε τα 9 λεπτά το κυβικό μέχρι το 2010, ενώ σήμερα αγγίζει τα 25 λεπτά, με τους πολίτες να αντικρίζουν όπως λένε λογαριασμούς-"φωτιά", αφού καλούνται να πληρώσουν ποσά που κυμαίνονται από 800 έως 2.000 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογίσουν και τα έξοδα για το νερό ύδρευσης, τότε όπως λένε δε θα τους περισσεύουν για φαγητό.

Αργά ή γρήγορα, οικογένειες που καλλιεργούν λίγα κηπευτικά θα βρεθούν στο ίδιο τραγικό σημείο, αυτό της εγκατάλειψης, όπως αναφέρουν στη "Νέα Κρήτη".

«Ήδη έχουν εγκαταλείψει πολλοί τα περβόλια τους. Δεν μπορούν από Κρουσώνα και Τύλισο να τραβούν το νερό από 500 μέτρα βάθος κι εμείς να το έχουμε επιφανειακό εδώ και να έχουμε το ίδιο κοστολόγιο. Οι ντομάτες έχουν ξεραθεί από τη δίψα, το ίδιο και τα πορτοκάλια. Δεν μπορούμε να τα ποτίζουμε. Έχει ρημάξει η ύπαιθρος», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ένας από τους κατοίκους, όπως είπε, καλείται να πληρώσει 6.705 ευρώ για τρία εξάμηνα.

Πέρα από τους τρεχούμενους λογαριασμούς, καλούνται να πληρώσουν αρδευτικό νερό 4 χρόνων, καθώς δεν τους είχαν βεβαιωθεί τα ανάλογα ποσά το χρονικό διάστημα 2007-2010.

Πάντως, στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης σε σχέση με το κόστος άντλησης αρδευτικού νερού προσανατολίζεται η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Μαλεβιζίου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News