default-image

Ιταλία και Γαλλία προειδοποιούνται από την Ε.Ε. για υπερβάσεις

Οικονομία
Ιταλία και Γαλλία προειδοποιούνται από την Ε.Ε. για υπερβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων Γαλλία και Ιταλία - βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαιτίας των προσχεδίων των προϋπολογισμών τους. Η αποκάλυψη έγινε από τρεις αξιωματούχους της Ε.Ε. που έχουν ενημερωθεί για τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δηλώσει σήμερα στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα ότι τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της Ε.Ε. για τα ελλείμματα.

Η κίνηση προκύπτει μια εβδομάδα μετά την κατάθεση των προϋπολογισμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για επιθεώρηση, όπως επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

Επισήμως εκφράζεται ως αίτημα για πρόσθετες πληροφορίες και είναι το πρώτο βήμα της Κομισιόν σε μια φορτισμένη πολιτικά διαδικασία απόρριψης προϋπολογισμού, ο οποίος επιστρέφει στις εθνικές κυβερνήσεις για αναθεώρηση. Η απόφαση για απόρριψη πρέπει να ληφθεί έως το τέλος του μήνα.

Ο Simon O' Connor, εκπρόσωπος του Γίρκι Κατάινεν, οικονομικού επιτρόπου της Ε.Ε. που είναι υπεύθυνος για τις επιθεωρήσεις, δεν επιβεβαίωσε την κίνηση ότι θα αποσταλούν τα αιτήματα για αναθεωρήσεις, δήλωσε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα σήμαινε πως οι Βρυξέλλες έχουν οπωσδήποτε αποφασίσει να απορρίψουν το σχέδιο προϋπολογισμού μιας χώρας.

«Οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για τα σχέδια προϋπολογισμού δεν προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της εκτίμησής μας», δήλωσε ο κ. O' Connor.

Η διαδικασία προβλέπει ότι η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να «επιστρέψει» έναν προϋπολογισμό στην κυβέρνησή του, εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή, εάν θεωρήσει ότι υπάρχουν «ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις» των κανόνων της Ε.Ε. Ωστόσο αν γίνει επίσημο αίτημα για αναθεωρήσεις στο γαλλικό και τον ιταλικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά «εκρηκτικό». Και οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο αίσθημα αντι-ευρωπαϊσμού στις χώρες τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News