default-image

Θετικά τα αποτελέσματα από τα stress tests

Οικονομία
Θετικά τα αποτελέσματα από τα stress tests

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά είναι τα νέα για τις ελληνικές τράπεζες από τη διαδικασία των stress tests στις οποίες υποβλήθηκαν προκειμένου να καθοριστούν οι δυνατότητες και οι ανάγκες τους για το μέλλον, ενόψει της ανάληψης της εποπτείας τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, τα "νούμερα" τις ελληνικές τράπεζες και κατά την εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στις διαδικασίες των stress tests, «είναι καλύτερα από ό,τι αρχικά είχαμε υποθέσει…».

Το σχόλιο-εκτίμηση για τα μεγέθη των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στηρίζεται στους υπολογισμούς που έχουν οριστικοποιηθεί από το περασμένο Σάββατο και διασταυρώνονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΚΤ και των πολυπληθών εκπροσώπων των τραπεζών που βρίσκονται στην Φρανκφούρτη. Η διαδικασία προβλέπει ότι τα τελικά μεγέθη αφού επικυρωθούν από το ΔΣ της ΕΚΤ στη συνάντησή του σήμερα και αύριο στη Φρανκφούρτη θα δοθούν πλέον και επισήμως στις διοικήσεις των τραπεζών την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Δ.Σ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ήδη ανακοινωθεί, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δύο ημέρες να υπογράψουν το πρωτόκολλο συμφωνίας ώστε την Κυριακή το μεσημέρι τα μεγέθη αυτά να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ (θα ακολουθήσει συνέντευξη στη Φρανκφούρτη). Μέχρι τη στιγμή εκείνη απαγορεύεται από την ΕΚΤ οποιαδήποτε αναφορά στα στοιχεία των αποτελεσμάτων και σε περίπτωση παραβίασης της εντολής αυτής θα υπάρξουν συνέπειες.

Όποια τράπεζα δεν υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας για τα αποτελέσματα θα τεθεί εκτός συστήματος εποπτείας από την ΕΚΤ και δε θα ανακοινωθούν γι' αυτήν αποτελέσματα…

Για όσες τράπεζες κρατήσουν μία τέτοια στάση το μέλλον μάλλον προδιαγράφεται αβέβαιο καθώς η "εθνική" Κεντρική Τράπεζα της χώρας από την οποία προέρχονται έχει το δικαίωμα με δική της ευθύνη να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αλλά οι εν λόγω τράπεζες θα βρεθούν πλέον στο… έλεος της αμφισβήτησης των αγορών. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν αναμένεται να υπάρξει τέτοια αντίδραση από καμία εκ των 128 ελεγχόμενων τραπεζών.

Για τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες συν ορισμένες ακόμα άλλες ευρωπαϊκές, δε θα ανακοινωθούν «τρεις αριθμοί», ήτοι αυτός που θα αποτυπώνει την ποιότητα των assets (AQR), τις κεφαλαιακές ανάγκες με το "βασικό" σενάριο και τις κεφαλαιακές ανάγκες με το "σκληρό" σενάριο, αλλά πέντε «νούμερα»!

Αυτό συγκριτικά δημιουργεί ένα πλεονέκτημα γι' αυτή την ομάδα των τραπεζών καθώς τα επιπλέον στοιχεία αφορούν τις μεταβολές που έχουν επέλθει στις κεφαλαιακές τους ανάγκες μετά τις ΑΜΚ και τις κεφαλαιακές τους ενισχύσεις στη διάρκεια του 2014, καθώς τα τρία πρώτα στοιχεία των stress tests αφορούν την εικόνα των τραπεζών μέχρι τις 31/12/2013.

Η ΕΚΤ αναγνωρίζοντας τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών, που όπως οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2014 και έχουν επίσης δρομολογήσει πλάνα αναδιάρθρωσης αναγνωρισμένα από την DGComp, αποτυπώνει αυτές τις μεταβολές σε δύο επιπλέον μεγέθη.

Τα δύο αυτά στοιχεία που θα δώσει για τις τράπεζες αυτές αποτελούν τις μεταβολές από το "στατικό" και το "δυναμικό" σενάριο στα οποία καταγράφονται οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των ΑΜΚ που έχουν μεσολαβήσει το 2014 και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων οι 128 τράπεζες θα πρέπει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να καταθέσουν στην ΕΚΤ τα σχέδιά τους για το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test και η ΕΚΤ να τα εγκρίνει ή να τα απορρίψει ή διορθώσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Έτσι κι αλλιώς όμως από την ανακοίνωση των stress tests την Κυριακή οι 128 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται πλέον υπό την ενιαία εποπτεία της ΕΚΤ και όχι των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News