Οικονομία

Ακίνητα μεγαλοοφειλετών στο σφυρί

Ο γνωστός επιχειρηματίας Αντώνης Καρούζος βρίσκεται μαζί με πολλούς ακόμη στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ως μεγαλο-οφειλέτης του Δημοσίου και μάλιστα μία σειρά από ακίνητα που του ανήκουν βγαίνουν "στο σφυρί" προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές του.

Είναι μόνο ένας από τους πολλούς μεγαλο-οφειλέτες που είδε τις τελευταίες ημέρες να ανεβαίνουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΔΕ τα ακίνητά τους. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλων Επιχειρήσεων, οι ΦΑΕ και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΓΓΔΕ προωθούν πλειστηριασμούς 37 ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, ένα λατομείο, ένα ξενοδοχείο και πολλά αγροτεμάχια, φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι και 14 της εταιρείας ένδυσης του Αντώνη Καρούζου, όπως το γωνιακό ακίνητο στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, πρόβλημα παραμένει η πολύ υψηλή τιμή εκκίνησης, η οποία μέχρι να αλλάξει ο νόμος ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας, που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την εμπορική τιμή των περισσότερων ακινήτων.

Το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή ή ανύπαρκτη ανταπόκριση στους πλειστηριασμούς, η αδυναμία του Δημοσίου να εισπράξει τα προσδοκώμενα και βέβαια η αδυναμία των οφειλετών να ελαφρύνουν το βάρος των οφειλών.

Επιπλέον υπάρχουν: οικόπεδο 238 τ.μ. με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ και για αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από συμφωνία με την τρόικα, η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς θα είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στην περίπτωση άγονης διαδικασίας θα επαναλαμβάνεται εντός 15 ημερών στο 50% της πρώτης τιμής και εφόσον εκ νέου δεν υπάρχει ενδιαφέρον τότε η τιμή θα ορίζεται από το Δικαστήριο.

Σχόλια